Nieuw-Vlaamse Alliantie

Nu ook versoepeling taalvereisten voor Brusselse politieagenten op komst (28/05/02)

De lijst van Vlaamse toegevingen inzake de taalwetgeving wordt almaar langer. Na de wijziging van de taalwetgeving in bestuurszaken, deze in gerechtszaken en de toevoeging van eentalige rechters in Brussel, speelt de regering nu met de idee om ook voor de Brusselse politieagenten de taalkennisvereisten te versoepelen.

Diverse Brusselse gemeenten kampen met een tekort aan politieagenten, hoofdzakelijk veroorzaakt door de uitstroom van agenten naar andere politiezones. De politiehervorming creëerde immers een eenvormig statuut voor alle politieagenten te lande én moedigt de mobiliteit binnen het nationale politiekorps aan. Gevolg: steeds meer Brusselse politieagenten stappen, met behoud van hun statuut, over naar eerdere rustigere politiezones dichter bij huis.

Toch wijzen Franstalige politici ook nu weer met een beschuldigende vinger naar de taalwetgeving. La Libre Belgique onthulde vandaag het voornemen van het departement Binnenlandse Zaken om nieuwe Franstalige rekruten voor Brussel aan te trekken door een systeem van "taalhoffelijkheid". De nieuwe Brusselse politieagenten zouden voortaan 5 jaar krijgen om te voldoen aan de taalvereisten. Intussen zouden ze louter blijk moeten geven van een "functionele taalkennis".

In de praktijk komt zulke functionele taalkennis neer op het (beperkt) begrijpen van de andere landstaal, i.c. het Nederlands. Ingewijden weten daarenboven dat het taalexamen voor Franstalige politieagenten nu al onafdoende is.

De N-VA vindt de evolutie inzake de taalwetgeving in Brussel onder paars-groen uiterst verontrustend. De partij kan niet anders dan vaststellen dat de Vlaming in Brussel steeds minder terecht kan in zijn eigen taal. Na de tweetaligheid van het gerecht en de ambtenarij gaat nu ook de tweetaligheid bij de Brusselse politie voor de bijl.

Kamerlid Karel Van Hoorebeke voelt minister Duqeusne hieromtrent dinsdag aan de tand.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Deel: ' Versoepeling taalvereisten voor Brusselse politieagenten '
Lees ook