Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
voor directe publicatie

Verticale muis gaat strijd aan met RSI

Tilburg, 19 februari 2003. ErgoType introduceert in Nederland de Quill. Dit is een revolutionaire computermuis waarbij de hand- en armspieren ontspannen blijven. De hand en pols hebben een neutrale, verticale houding. Hierdoor kan dit ergonomische hulpmiddel een bijdrage leveren aan het voorkomen van RSI-klachten, een van de grootste medische problemen van onze tijd.

De Quill is de eerste ~Grip-Less⤮ muis. Dit concept houdt in dat de gebruiker de cursor kan bedienen zonder knijpkracht uit te oefenen. Tevens elimineert de Quill de zogenaamde pronatie van de onderarm die bij een gewone muis nodig is om de muis vast te houden. Pronatie " in lekentermen verdraaiing " leidt tot verminderde doorbloeding, verhoogde spanning in onderarm en schouder en verhoogde druk op zenuwen. De hand wordt op het handbed van de Quill gelegd in een positie met de duim omhoog, vergelijkbaar met de houding bij het SafeType toetsenbord. De hand en pols zijn volledig neutraal en worden volledig ondersteund. De hand en de armspieren blijven daardoor ontspannen. Door de positionering van de muisknoppen hoeft de gebruiker de vingers niet meer te krommen om de knoppen te bedienen. Een lichte druk vanuit het midden van de vinger is voldoende om de schakelaars te bedienen. Geen enkele andere muis biedt een dergelijke comfortabele manier van werken.

Ergonomische werkplek
De Quill muis is onlangs opgenomen in het productaanbod van ErgoType, Nederlands distributeur van ergonomische oplossingen voor de beeldschermwerkplek. Frank Rutten, directeur en oprichter: oeWe zijn lange tijd op zoek geweest naar een muisproduct dat dezelfde ergonomische waarde heeft als het SafeType-toetsenbord. Dat hebben we nu gevonden in de Quill muis. Deze is ontwikkeld op basis van dezelfde medische inzichten als de SafeType en sluit er daarom perfect op aan.⤝

Volksziekte RSI
Langdurig monotoon gebruik van een standaard muis en toetsenbord kan tot RSI leiden. Het Nederlands Bureau voor Beroepsziekten meldt in haar signaleringsrapport 2002 dat acht procent van de werkende bevolking RSI-klachten heeft die leiden tot ziekteverzuim. Ruim twee procent verzuimt zelfs meer dan vier weken. 2600 RSI-patiënten worden jaarlijks arbeidsongeschikt, dat is drie procent van de WAO-instroom. ErgoType is momenteel in onderhandeling met grote ICT-bedrijven over de inzet van de producten. SafeType-toetsenbord en Quill-muis worden in toenemende mate gezien als welkome gereedschappen voor de preventie van RSI. Ook de RSI Patiëntenvereniging heeft al aandacht aan het SafeType toetsenbord geschonken.

Quill
De Quill is verkrijgbaar in een rechts- en linkshandige versie. Het heeft een USB- en PS2-aansluiting en is geschikt voor pc en Apple. De Quill is met opzet niet draadloos, omdat batterijen het gewicht van de muis onnodig zouden verhogen. Een model speciaal voor kinderen is in ontwikkeling.
De Quill kost ' 119,95 excl. btw.

Introductieactie
ErgoType heeft voor de lancering van de Quill een speciale introductieaanbieding. Wie voor 1 april de SafeType en de Quill bestelt krijgt circa 20 procent korting. Men betaalt dan ' 398,95 excl. btw.

ErgoType
De distributeur ErgoType is juni 2002 begonnen met de distributie van het SafeType-toetsenbord. Het bedrijf levert rechtstreeks aan bedrijven en klanten in de Benelux.
ErgoType is opgericht door Frank Rutten, systeembeheerder en slachtoffer van RSI. In zijn periode van herstel kwam hij in aanraking met het SafeType toetsenbord. Dit beviel zo goed dat zijn klachten verminderden en hij besloot dit product vanuit de VS te gaan importeren. De Quill-muis is recent toegevoegd als logisch complement van het toetsenbord.

Uitgebreide informatie en medische uitleg is te lezen op de website www.ergotype.nl. E-mail: info@ergotype.nl.


---

Deel: ' Verticale muis gaat strijd aan met RSI '
Lees ook