Ministerie van Defensie


Persbericht

Vertrek luchtmachthelikopters naar Macedonië

DV/PB02/99
Den Haag, 13 januari 1999

Vanaf de vliegbasis Soesterberg vertrekken morgen (donderdag 14 januari) drie zware CH-47D Chinook-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar Petrovac in Macedonië. De drie Chinooks zullen vanaf deze locatie, ten oosten van Skopje, met een Britse compagnie opereren in het kader van de "Kosovo Extraction Force". De Britse eenheid zal medio juni worden afgelost door een Nederlandse compagnie. Naast de drie helikopters bestaat het uit te zenden luchtmachtdetachement uit vijftig personeelsleden en ongeveer dertig voertuigen. De personeelsleden zullen deels met de helikopters meevliegen en deels per transportvliegtuig van de luchtmacht naar Petrovac worden overgevlogen. De voertuigen van het detachement zijn in december al naar Macedonië overgebracht.

Eind vorig jaar besloot de regering om deel te nemen aan de onder Frans commando opererende Extraction Force. Deze eenheid wordt gestationeerd in Macedonië en dient ter bescherming van de internationale waarnemers in Kosovo.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over in totaal dertien CH-47 Chinook transporthelikopters. De toestellen zijn ingedeeld bij het 298-Squadron van de Tactische Helikoptergroep Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Soesterberg. Het is het zwaarste helikoptertype van de Nederlandse krijgsmacht.

Deel: ' Vertrek Nederlandse luchtmachthelikopters naar Macedonië '
Lees ook