CBS

Vertrouwen industrie stabiel op hoog niveau

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in oktober op een zeer hoog niveau gebleven. Het producentenvertrouwen ligt in oktober slechts een fractie lager dan het in september bereikte record. Volgens de producenten in de industrie zijn de orderontvangst en de productie in oktober toegenomen. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de ondernemers voor de komende drie maanden een verdere groei van de productie en een stijging van de verkoopprijzen verwachten.

Veel vertrouwen industrie
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in oktober uitgekomen op 7,3. Daarmee handhaaft de indicator zich op een hoog niveau en ligt slechts 0,2 punt beneden het in september bereikte record. De gunstige stemming onder de industriële ondernemers volgt uit hun positieve oordelen over onder meer de orderpositie en de voorraad gereed product.

Productie groeit verder
De producenten hebben in oktober meer orders ontvangen dan in september. De productie is in oktober verder opgevoerd. De groei van de orderontvangst en de bedrijvigheid was het sterkst in de sector consumptiegoederen. Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers in de industrie, gelet op de orderinstroom, een verdere toename van de productie. De verkoopprijzen zullen naar verwachting verder stijgen. Deze ontwikkeling doet zich voor sinds maart 1999.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. De deelindicatoren zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Deel: ' Vertrouwen industrie stabiel op hoog niveau '
Lees ook