Verwachting: 25% meer inbraken tijdens zomervakantie


ARNHEM, 20140725 -- Algemeen bekend is inmiddels dat het aantal inbraken tijdens de zomerperiode hoger ligt dan tijdens de maanden ervoor en erna. Veel mensen gaan op vakantie en daardoor is het voor inbrekers gemakkelijk te zien welke woningen tijdelijk onbewoond zijn en dus aantrekkelijk om in te breken. Uit cijfers van Glas.nl blijkt dat het percentage glasschades waarvan inbraak de oorzaak is, tijdens de zomer hoger ligt.

Daling aantal woninginbraken
Sinds 2013 is het aantal woninginbraken gedaald. In 2013 vonden 5 procent minder inbraken plaats dan in 2012. De daling heeft zich tot nu toe in 2014 voortgezet. In de maand mei 2014 was een daling van maar liefst 20 procent te zien in het aantal inbraken ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Ondanks deze daling is nog altijd een stijging in het aantal woninginbraken te zien tijdens de zomervakantie ten opzichte van andere maanden in het jaar.

Oorzaken glasschade
Wanneer gekeken wordt naar oorzaken van glasschades, wordt duidelijk dat tijdens de zomer inbraak als oorzaak vele malen vaker voorkomt dan in de maanden ervoor en erna. “Op basis van cijfers van vorig jaar, verwachten we een stijging van zo’n 25 procent voor de zomervakantie in 2014” voorspelt Ortwin Braaksma, glasexpert van Glas.nl.

Inbraakpreventie
Om inbraken tijdens de zomer zo veel mogelijk tegen te gaan, zijn de politie, het ministerie en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een campagne gestart “Inbrekers gaan niet met vakantie”. Daarmee moeten mensen bewust worden gemaakt van de maatregelen die zij zelf kunnen treffen om de kans op inbraak zo veel mogelijk te verkleinen. Belangrijk is dat huizen er zo veel mogelijk bewoond uitzien.

Tips:
  • Stel buren op de hoogte van uw vakantie en vraag hen op het huis te letten.
  • Zorg ervoor dat iemand de post verzameld en uit het zicht legt, en eventueel de planten water geeft.
  • Vraag buren, vrienden of familie of zij af en toe de auto op uw oprit willen zetten.
  • Maak gebruik van tijdschakelaars zodat er ‘s avonds lampen branden in en om uw huis.


Tot slot geeft Ortwin Braaksma van Glas.nl nog een tip: “Naast alle maatregelen die mensen zelf kunnen treffen, bestaat er ook de mogelijkheid om inbraakvertragend glas te laten plaatsen. Met inbraakvertragend glas duurt het minimaal een aantal minuten voordat een inbreker binnen kan zijn. In veel gevallen duurt dit voor de inbreker te lang en staakt deze de inbraakpoging.”


Deel: ' Verwachting 25% meer inbraken tijdens zomervakantie '
Lees ook