Ingezonden persbericht

Persbericht

Nederlands initiatief zet nieuwe museumstandaard op het web

Verzamelaars bouwen professioneel internetmuseum

www.typewritermuseum.org

Laren, 3 augustus 2001 - Een internationale groep verzamelaars van antieke schrijfmachines heeft op internet een professioneel, maar puur virtueel museum ingericht: www.typewritermuseum.org. In het museum worden particuliere collecties verwerkt uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italie, de Verenigde Staten en Brazilie. Het project is een initiatief van het Nederlandse internetbedrijf mmworks, dat ook tekende voor het ontwerp en de programmering van de site.

Het virtuele schrijfmachinemuseum op internet, www.typewritermuseum.org, streeft ernaar een zo compleet mogelijk beeld te geven van de vroege geschiedenis van de schrijfmachine binnen de context van de industriele revolutie en de ingrijpende maatschappelijke veranderingen in de periode 1870 tot 1920.

Initiatiefnemer Paul Robert: "Wij hebben geprobeerd het ideale internetmuseum te bouwen, door optimaal en gericht gebruik te maken van de mogelijkheden die internet biedt. Dat geldt zowel voor de site zelf, als voor de unieke manier waarop de virtuele collectie tot stand komt."

Een kleine groep topverzamelaars uit verschillende landen levert het fotomateriaal voor de site. Andere verzamelaars dragen kennis en artikelen aan. Robert: "Er zijn mensen die enorm veel onderzoek hebben gedaan naar bijvoorbeeld de geschiedenis van bepaalde fabrieken of uitvinders. Dankzij deze site kunnen we die kennis bewaren. Er zitten op dit moment zeker vijf mensen te schrijven aan zulke artikelen die binnenkort op de site verschijnen om de laatste witte plekken in te vullen."

Al het materiaal wordt geleverd door amateurs, maar iedereen werkt met duidelijke richtlijnen om te verzekeren dat het materiaal voldoet aan professionele eisen, vertelt Robert. "Deze site moet ook gevestigde musea aan het denken zetten over de manier waarop zij met internet omgaan. Je ziet teveel zinlose flash-ellende, teveel zinloze ronleidingen door lege gangen en te weinig van de kennis die musea juist via internet zouden kunnen verspreiden."

Redacties:
The Virtual Typewriter Museum is bereikbaar op www.typewritermuseum.org

Met vragen kunt u terecht bij

Paul Robert, mmworks bv, Oude Kerkweg 9, Laren
Tel. 035-5330087
e-mail: paul@mmworks.nl
Web : www.mmworks.nl

Deel: ' Verzamelaars bouwen internetmuseum voor schrijfmachines '
Lees ook