Vitamine Informatie Bulletin

Vetzuren belangrijk voor ontwikkeling van baby's

Bepaalde vetzuren, die van nature in moedermelk voorkomen maar niet in gangbare zuigelingenvoeding, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Baby's die zuigelingenvoeding mét de belangrijke vetzuren kregen, bleken beter in staat testen uit te voeren waarin ze problemen moesten oplossen dan baby's die zuigelingenvoeding zonder de vetzuren kregen. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Volgens de onderzoekers zou dit resultaat erop kunnen wijzen dat de vetzuren belangrijk zijn voor de intelligentie omdat een beter probleemoplossend vermogen van baby's samenhangt met een hoger IQ als kind.

De studie is uitgevoerd in Engeland bij 44 baby's, geboren na een normale zwangerschaps- duur en met een normaal geboortegewicht. één helft kreeg de eerste vier maanden zuigelingenvoeding met extra vetzuren, de andere helft zuigelingenvoeding zonder deze extra vetzuren. Toen de baby's 10 maanden oud waren, werd hun probleemoplossend vermogen getest door ze verstopt speelgoed te laten terugvinden. De baby's die de eerste vier maanden extra vetzuren in hun voeding hadden gekregen, bleken vaker het speelgoed terug te vinden dan baby's die de extra vetzuren niet hadden gekregen.

De vetzuren waar het om draait zijn zogeheten
lange-keten-meervoudig-onverzadigde- vetzuren. In het bijzonder gaat het om arachidonzuur en docosahexaeenzuur, vanwege hun moeilijke namen vaak afgekort tot AA en DHA. Deze vetzuren zijn belangrijke bestanddelen van de hersenen, de zenuwen en de ogen. Hoewel ze in moedermelk voorkomen, worden ze normaal gesproken niet aan flesvoeding toegevoegd. Baby's kunnen deze belangrijke vetzuren zelf aanmaken, zo werd tot voor kort beredeneerd. Maar de laatste tijd komen er steeds meer aanwijzingen dat baby's de vetzuren nog niet voldoende zelf kunnen maken, met als mogelijk gevolg een tragere ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de hersenen. Van te vroeg geboren baby's was al langer bekend dat ze extra kwetsbaar zijn voor tekorten aan de twee vetzuren AA en DHA. Daarom zitten deze vetzuren vaak al wel in zuigelingenvoeding, specifiek bedoeld voor te vroeg geboren baby's.

Internationaal is er nog geen overeenstemming over de noodzaak tot het toevoegen van de twee vetzuren aan gewone zuigelingenvoeding. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde al in 1994 om de vetzuren aan alle zuigelingenvoeding toe te voegen. Hierdoor zou flesvoeding een betere afspiegeling worden van borstvoeding, waardoor mogelijk de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van baby's wordt geoptimaliseerd. Echter, recentelijk adviseerde een deskundigenpanel aan de Amerikaanse overheid om het nog niet te doen. Het staat immers nog niet onomstotelijk vast dat de twee vetzuren de ontwikkeling van baby's op lange termijn verbeteren. Een verschil in ontwikkeling van baby's hoeft niet automatisch te leiden tot een verschil in ontwikkeling op kinderleeftijd. Misschien wordt het verschil in de tussentijd wel ingehaald.

(Bron: The Lancet 1998, volume 352, P. Willatts et al, Effect of long-chain polyunsaturated fatty acids in infant formula on problem solving at 10 months of age, pagina 688-691)

copyright © TNO Nutrition and Food Institute 1998

Deel: ' Vetzuren belangrijk voor ontwikkeling van baby's '
Lees ook