Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 30 juli 2001
Vier jonge jachtluipaarden vanaf morgen voor publiek te zien Na verblijf in werpkist en 'achter de schermen', park hofleverancier voor fokprogramma

De vier jachtluipaarden (drie mannetjes en één vrouwtje) die op 6 juni jl. geboren zijn gaan morgen hun eerste stapjes zetten in het grote buitenverblijf langs de Wandelsafari zetten. Samen met hun moeder verbleven zij de afgelopen weken 'achter de schermen'. Daar konden moeder en kinderen in alle rust aan elkaar wennen. De jongen zijn geboren in een werpkist, een soort veilig nest. De eerste weken van hun leven verblijven de jongen hierin. De geboorte van de jonge jachtluipaarden is een unieke gebeurtenis. Jaarlijks vinden er maar 7 tot 8 geboortes van jachtluipaarden in de 78 Europese dierentuinen (die deelnemen aan het EEP) plaats. De afgelopen jaren heeft Safari Beekse Bergen een grote bijdrage aan het programma geleverd. De successen hebben van het park één van de hofleveranciers voor het fokprogramma gemaakt.

Tijdens de aanleg van de Wandelsafari in 1996 werden de optimale omstandigheden gecreëerd voor het fokken met de jachtluipaarden. De aanwezigheid van alleen een mannetje en vrouwtje is immers niet voldoende voor resultaat. Het is belangrijk de natuurlijke leefomstandigheden na te bootsen. Zo leven de mannetjes en vrouwtjes in de natuur gescheiden van elkaar, zo ook in Safari Beekse Bergen. Er zijn (naast het grote verblijf voor de groep) aparte perken voor de poezen en katers aangelegd. Wanneer een vrouwtje vruchtbaar (krols) is, zal zij dit met een speciaal geluid kenbaar maken aan de mannetjes. Dit geluid dient door de dierverzorgster opgemerkt te worden. Zij kan vervolgens de katers in het poezenperk toelaten. Deze 'escortservice' is echter van korte duur. Na een klein uur is 'de romance' voorbij. De kater heeft dan weer behoefte aan een eigen ruimte en hij keert dus terug naar zijn eigen perk. Met name de steeds wisselende omgeving en combinaties van mannetjes en vrouwtjes in de drie perken heeft tot een goed fokresultaat geleid.

Safari Beekse Bergen heeft in het verleden al vaker succes geboekt met het fokken van deze bedreigde diersoort. In 1972 had het park de primeur voor Nederland. Het was immers de eerste Nederlandse dierentuin waar jonge jachtluipaarden te zien waren. In 1998 werden er voor het eerst in 13 jaar weer jonge jachtluipaarden geboren in het park. In 1999 werden er maar liefst drie nesten in één week geboren. De diverse jongen zijn inmiddels te zien in het grote verblijf waardoor de auto's en Safaribussen rijden. Diverse andere jongen verhuisden in het kader van het fokprogramma naar andere dierentuinen in Europa (o.a naar Zweden, Engeland, Duitsland en Spanje). In Safari Beekse Bergen leven nu 19 jachtluipaarden.

Safari Beekse Bergen is in juli en augustus dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur, voor meer informatie kunt u bellen met 0900-2335732 (35 cent per minuut) of internet www.beeksebergen.com.

Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken, Marketing en Communicatie Beekse Bergen: 013-5491116. De jongen zullen morgen rond 10.30 uur naar buiten gaan

Deel: ' Vier jonge jachtluipaarden in Beekse Bergen '
Lees ook