Radio Nederland Wereldomroep


Vier onderscheidingen op New York Radio Festivals

Het New York Radio Festival, gehouden op 21 juni, is een internationaal prijzenfestival dat in het leven is geroepen om opmerkelijke radioprestaties wereldwijd te eren. De competitie trekt meer dan 1000 inzendingen aan vanuit alle delen van de wereld. De Engelse afdeling van Radio Nederland Wereldomroep heeft dit jaar twee onderscheidingen en drie nominaties in de wacht gesleept.

Een zilveren onderscheiding is uitgereikt voor "Youth Against AIDS" in de categorie 'Best Special Event'. Dit is een coproductie tussen de Wereldomroep en Bush Radio in Kaapstad voor een speciaal 'HIV hiphop concert'. Er werd muziek ten gehore gebracht die werd geschreven en opgevoerd door een groep jonge, lokale Zuidafrikaanse muzikanten. Hun teksten bevatten persoonlijke, krachtige anti-AIDS statements. Het concert was de climax van een radiocampagne die als doel had het bewustzijn in de gemeenschap over AIDS te vergroten. Hierbij werden onthullende interviews en telefoongesprekken uitgezonden. De Wereldomroep zond het concert uit in zijn wekelijkse Engelstalige programma gericht op jongeren, Roughly Speaking en op Wereld Aids Dag. Bush Radio verspreidde kopieën van de CD in Afrika en de Wereldomroep distribueerde de CD onder honderden stations in andere delen van de wereld.

Een bronzen onderscheiding in de categorie 'Environment' ging naar Jonathan Groubert voor "Mean or Green, Nuclear Power in Europe", een kijk op de stand van zaken met betrekking tot de industrie van nucleaire energie in Europa. Dit programma werd eveneens bekroond met een prijs van de Verenigde Naties. Een vergelijkbare prijs werd uitgereikt aan Eric Beauchemin voor "Somebody Must Be Held Responsible", een verslag over de gewelddadige onderdrukking in Zimbabwe.

Twee andere programma's van de Wereldomroep kregen een speciale nominatie op het New York Radio Festival. De populaire Nederlandse jazzmuzikant Hans Mantel werd erkend in de zeer concurrerende categorie 'Jazz Format' voor "The Basement Sessions", gebaseerd op de vele uitmuntende jazzopnames van hem die in de archieven van de Wereldomroep te vinden zijn. Lorenza Bacino is genomineerd in de categorie 'Best Special Report' voor "Conflict Diamonds", haar verslag voor de wekelijkse actualiteitenrubriek van de Wereldomroep, Wide Angle.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
-
Nadere informatie, profielen van de makers en fotomateriaal kunt u krijgen bij :
Nina Nomden, Persvoorlichting Radio Nederland Wereldomroep T +31 35 672 42 18, M 06- 53654580 E nina.nomden@rnw.nl

Deel: ' Vier onderscheidingen op New York Radio Festivals '
Lees ook