---

Ministerie van Defensie---

Foto: 4de boarding Van Amstel (Koninklijke Marine)

Vierde boarding Hr.Ms. van Amstel

15-05-2002

Het marinefregat Hr.Ms. van Amstel heeft dinsdag (14 mei) de vierde boarding in twee weken tijd uitgevoerd. Tijdens een surveillance vlucht van de Simpson, de boordhelikopter van de Hr.Ms. van Amstel, werd het schip, MV El Tokaween gespot. Het schip stond al enige tijd op de high interest vessels lijst van de Sea Combat Commander van de Golf van Oman. Hr.Ms. Van amstel kreeg hierop de opdracht het schip te boarden, oftewel visiteren.

Bij deze vierde boarding werden, in tegenstelling tot de eerste drie boardings, alle leden van boardingteam, zowel het guardteam als het searchteam, met de helikopter overgezet en teruggehaald. Het guardteam via de fastrope-methode en het searchteam via de hoist. Bij inspectie van de papieren bleek het schip over de benodigde documenten te beschikken die allemaal in orde waren. Na de visitatie kon het schip als cleared vessel zijn weg vervolgen. Nadat het searchteam met de hoist weer was opgepikt, liet het guardteam zich spectaculair via de spy-rig methode oppikken. Zes man klikte zicht aan de lijn vast en zweefden, hangend onder aan de heli boven de Noord-Arabische Zee.

Momenteel is de Hr.Ms. van Amstel op weg naar de Straat van Hormuz om de tanker USS Seattle door de straat richting de Perzische Golf te escorteren. Dat gebeurt de komende dagen nog twee keer, 17 mei met de tanker USS Walter S. Diehl en het supply schip USNS Catawba en op 18 mei met de carrier USS John F. Kennedy. (Koninklijke Marine)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
Foto: 4de boarding Van Amstel (Koninklijke Marine)

Zoekwoorden:

Deel: ' Vierde boarding Hr.Ms. van Amstel '
Lees ook