SPHINX Uitgeverij Deventer

Zojuist verschenen: Millennium

Metje Blaak, fotografe, visagiste en schrijfster van de kinderboeken 'Who the fuck is Daatje Smit', 'De Trukendoos' en 'Tweedehand(s)je' lanceert 8 juli haar vierde boek: Millennium.

Metje over haar boek: "Dit is een boek dat ieder kind dat het millennium bewust gaat meemaken in de kast moet hebben staan. Als collectors item. Het gaat over drie kinderen die door een vriendelijk buitenaards wezen worden meegenomen naar zijn planeet Lubinius. Daar laat Spartus de keizer van de kosmos de kinderen via een levensgroot scherm de gebeurtenissen zien die de laatste duizend jaar op de aarde zijn gebeurd. Gebeurtenissen zoals in 410, toen men dacht dat de wereld verging. 'De horden plunderen Rome'. En niet te vergeten de bloemenkinderen van Woodstock in de jaren '60. En zeer recent de oorlog in Kosovo. Dit is een kinderboek voor de leeftijd van 8 tot 88."

De schrijfster roept alle kinderen op om klokslag twaalf uur, 31 december 1999, naar Lubinius te kijken en de magische vredesroep uit te spreken:

'Bang to bon ewwer'

Het boek is van 45 full color illustraties voorzien van de hand van Matthijs Keijser en Cassese Media. De flaptekst luidt:

Het is 9 juli 1999. Bernie verveelt zich en loopt verloren rond. De stad is uitgestorven, want iedereen is op vakantie, ook de buurkinderen Tommie en Janneke. Bernies hoofd zit vol met muizenissen. Moeder heeft vanmorgen aan het ontbijt nog zuchtend gezegd dat, zolang vader geen werk heeft, er voor hen geen vakantie in zit. Door de stille straat roept iemand zijn naam, het is de weduwe van de hoek. 'Ik doe net of ik haar niet hoor', denkt Bernie, 'ik heb geen zin om weer een fles jenever voor haar te halen'. Op deze dag begint voor Bernie het grote avontuur. In het park ontmoet hij Aurora, het wezen van Lubinius. Aurora neemt Bernie mee in een metalen space-ei. Ze pikken Janneke en Tommie op uit hun vakantieoord en een paar uur later stappen ze aan boord van een groot ruimteschip.

Vanuit de ruimte ontdekken de kinderen, dat de aarde in moeilijkheden verkeert. Aurora stelt de drie kinderen voor aan zijn volk, de eeuwenoude wezens van de planeet Lubinius. Ze maken ook kennis met Spartus, de Keizer van de Kosmos, die de oorlogen door de eeuwen heen via een groot computerscherm aan de kinderen laat zien. Zo komen de kinderen achter de verschrikkelijke waarheid: de aarde wordt bedreigd door de slechte wezens van Saturnus. Terwijl de aarde nietsvermoedend ronddraait, bindt Aurora samen met de drie kinderen vanuit de ruimte de strijd aan met deze wezens.

Ik neem de lezers mee om met elkaar te strijden tegen de slechte wezens van Saturnus. Vanaf de aarde kun je hieraan meedoen, maar het kan alleen in de vijf maanden vóór het Millennium. Draag je steentje bij en volg met Bernie, Tommie en Janneke de strijdbare weg naar die fantastische eeuwwisseling.

Metje Blaak juni 1999

Illustraties: Matthijs Keijser / Cassese Media
ISBN 90-76423-04


Deel: ' Vierde kinderboek van Metje Blaak Millennium '
Lees ook