Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap

Bazeman hazè - op dit tijdstip

dec. 1999

Let op! Chanoeka begint dit jaar op vrijdagavond 3 december. De eerste kaarsjes en de laatste kaarsjes steken we dus aan de vooravond van sjabbat aan. Let er ook op dat de Chanoeka-kaarsen op vrijdagavond extra lang zijn. Omdat op vrijdagavond eerst de chanoekia wordt aangestoken, vervolgens de sjabbatkaarsen worden aangestoken, maar het daarna nog een uur duurt voordat het nacht is. Zij moeten minstens anderhalf uur branden: een uur voor nacht en een half uur na nacht. Het begin van sjabbat is dus altijd eerder dan het tijdstip van nacht. (Zie ook Van vragen, sjeelot en kasjes.) Op zaterdagavond maken we thuis eerst hawdala over wijn, kaars en kruiden en ontsteken daarna de kaarsjes van de chanoekia.
Voor het aansteken van de chanoekia maken we twee berachot. De eerste avond zijn het drie berachot. Chanoeka vieren we acht dagen. Het meest in het oog springende van Chanoeka is natuurlijk het aansteken van de chanoekia, de kandelaar waarin we ieder van de acht dagen Chanoeka een kaarsje meer plaatsen en waarin er een extra kaars staat, de sjammasj die als aansteker fungeert.
Behalve op vrijdagavond steken we thuis de chanoekia aan zodra het nacht is. Dus op bijvoorbeeld zondagavond 5 december niet eerder dan om 17.16 uur in de drie noordelijke provincies en de kop van Noord-Holland, en zeven minuten later ten zuiden van Roermond (zie voor de lijst met tijdverschillen in Nederland pagina 33 van de loeach).
Wie om die tijd nog niet thuis is, kan de chanoekia ook later - bij thuiskomst - aansteken. De kaarsjes of de olie in de chanoekia moet(en) minstens een half uur branden.

Deel: ' Viering Joods Chanoeka feest begint op vrijdagavond '
Lees ook