Provincie Drenthe


Viering Nationale Bevrijdingsdag start in Drenthe

Assen, 12 maart 1999
Persberichtnummer 99-061Drenthe is dit jaar gastprovincie voor de viering van de Nationale Bevrijdingsdag.
Op 5 mei zal de start 's ochtends op spectaculaire wijze plaatsvinden in de Drentse hoofdstad. Commissaris van de Koningin, de heer Ter Beek, zal 's morgens het bevrijdingsvuur ontsteken. De popgroep SKIK speelt en zingt een lied speciaal gemaakt voor deze dag.

Het programma vindt plaats in en bij het Drents Museum op de Brink te Assen, en duurt van 11.00 uur tot 13.00 uur. Met het programma wordt het thema van 4 en 5 mei 1999 "Vrijheid maak je met elkaar" creatief uitgedragen. Tijdens het nationale programma ontsteekt de Commissaris van de Koningin het bevrijdingsvuur. De ochtend staat vooral in het teken van muziek, zang en dans uit diverse culturen. Hieraan werken vele Drentse professionele en amateurgroepen mee. Het onderdeel dans zal zich vanuit Assen gedurende de dag verspreiden over het land naar alle bevrijdingsfestivals. De dans past historisch gezien bij bevrijding, je kunt het samen doen, en je kunt hierin culturele verschillen goed in beeld brengen. De komende weken al stellen de gemeenten een Drentse Portrettengalerij samen, deze wordt 5 mei geopend door de Commissaris van de Koningin. In deze galerij worden Drentenaren geportretteerd die zich inzetten voor anderen. Het thema van de dag komt terug in het lied van de popgroep SKIK. De groep speelt dit tijdens de ochtend in een speciale uitvoering. Op uitnodiging van het Nationaal Comité zal de Franse ambassadeur in Nederland, de heer B. de Montferrand de inmiddels traditionele 5 mei-lezing uitspreken. Deze lezing wordt gehouden in het Drents Museum.
In het Herinneringscentrum Westerbork vindt tussen 14.00 uur en
16.00 uur een talkshow plaats. Dit wordt rechtstreeks uitgezonden via Radio Drenthe

Aansluitend op het nationale programma begint het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Assen. Dit festival vindt plaats op en rond het Koopmansplein en duurt tot 22.00 uur 's avonds. De groep SKIK opent de middag, en vertrekt daarna per helikopter om het Bevrijdingslied ook op andere festivals te spelen.

De komende weken doen in de aanloop naar Bevrijdingsdag leerlingen in het voortgezet onderwijs in Drenthe mee aan een gedichtenwedstrijd. In april zal een speciale 5 mei- scholentour meerdere scholen bezoeken en op korte termijn start een handtekeningenactie op de scholen en bij de gemeenten in Drenthe.

Op 4 en 5 mei gaat het om de vrijheid die we met elkaar in Nederland delen. Er wordt stilgestaan bij hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe belangrijk. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, je moet het maken, met elkaar, iedere dag weer. Vrijheid is geen gegeven, maar mensenwerk. Vrijheid kan alleen in relatie met de ander worden gerealiseerd op basis van wederzijds respect. Vrijheid maak je met elkaar, voor elkaar.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie, Kunst & Cultuur Drenthe, de gemeenten en tal van culturele en maatschappelijke organisaties werken nauw samen aan het geheel. Impressies van de activiteiten worden door de NOS 's middags op TV-2 uitgezonden.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (05920) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl

Deel: ' Viering Nationale Bevrijdingsdag start in Drenthe '
Lees ook