Artis


Amsterdam, maart 1998

ARTIS NIEUWS Nummer: 584

Vijf jonge Artisleeuwen uit Denemarken

Artis is vijf jonge leeuwtjes rijker: twee mannetjes en drie vrouwtjes, afkomstig uit Givskud Zoo in Denemarken. Ze hebben de maat van een stevige herdershond en wegen elk nog maar zo'n veertig kilo; de mannetjes moeten dus ongeveer vijf keer zo zwaar worden om flink volwassen te mogen heten.

In de ruimbehuisde Deense Givskud Zoo zitten meerdere groepen leeuwen die elk een eigen terrein bewonen. Artis kon daardoor kiezen tussen verschillende gezinnen, met als uitkomst drie zusjes uit de ene en twee broers uit de andere familie zodat eventuele jongen later zo min mogelijk verwant zullen zijn. Maar eerst moeten de leeuwtjes, afgelopen voorjaar geboren, nog aan elkaar zien te wennen en ook aan de Roofdierengalerij van Artis.

Dat wennen begint in de zg. Terraskooi naast het grote Kerbertterras, dat in 1927 het eerste "moderne" verblijf van Artis was: met modern werd en wordt bedoeld, dat er zo min mogelijk tralies te zien zijn en de afscheidingen met het publiek een natuurlijke indruk maken. Naar voorbeeld van de Hamburgse dierentuindirecteur Hagenbeck kwamen toen de zogenaamde "Frei-Anlagen" in zwang: rotspartijen, diepe greppels met een muurtje erlangs of grachten en vijvers als begrenzing van een verblijf. Op het Kerbertterras is dat alles tegelijk toegepast, en de bezoeker hoeft dus nooit bang te zijn door een leeuw te worden besprongen; het nadeel bij dit jonge vijftal is alleen, dat ze aan de vijver met water voorzichtig zullen moeten wennen. Vandaar dat ze pas in het voorjaar, als het bovendien wat warmer is, hun eerste schreden mogen zetten op dit klassieke Artis-perk dat al op duizenden foto's vereeuwigd werd. Dan zullen ze, na enig oefenen, van plaats ruilen met de veertienjarige man Jan en zijn dochter Sita - haar moeder, Chira, is inmiddels zelfs al 19 jaar oud.

Tijdelijk zitten er trouwens nog twee extra leeuwen in Artis, de logé's Sambu en Sonja. Ze zullen zo'n maand of twee in de Roofdierengalerij te zien zijn, in afwachting van hun gloednieuwe verblijf in de dierentuin van Amersfoort - waardoor van de ene dag op de andere maar liefst tien leeuwen hun domicilie in Amsterdam hebben!

Deel: ' Vijf jonge leeuwen uit Denemarken in Artis '
Lees ook