Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 11 februari 2003

Nieuw: vijf zwart-witte vrouwelijke vari s in Dierenpark Amersfoort

Op vrijdag 15 februari om 12:00 uur gaat de groep nieuwe vari s van Dierenpark Amersfoort voor het eerst naar buiten. De groep bestaat alleen uit vrouwtjes. Het houden van een groep vrouwtjes is uniek in de Europese dierentuinwereld. Met de komst van de vari's speelt Dierenpark Amersfoort een belangrijke rol in het Europese soortbehoudprogramma voor de vari.

Op vrijdag 15 februari om 12:00 uur maken de zwart-witte vari's voor het eerst kennis met hun nieuwe verblijf in Dierenpark Amersfoort. De zwart-witte vari is een halfaap die alleen op het eiland Madagaskar voorkomt. In het kader van het Europese soortbehoudprogramma vormen de vijf vrouwelijke vari's samen een belangrijke vrijgezellengroep. De individuele dieren uit de groep kunnen vanuit Amersfoort gemakkelijk naar andere Europese dierentuinen verhuizen om daar verantwoorde fokparen te vormen met alleenstaande mannetjes. In de toekomst hoopt Dierenpark Amersfoort de groep uit te breiden tot twaalf dieren. Deze groep is dan de grootste groep vrouwelijke vari's in Europa. Naast de zwart-witte variant kunnen ook andere vari-soorten zoals de rode deel uitmaken van deze groep vrouwtjes.

Schuilmogelijkheden

De vijf dieren zijn vorige week gearriveerd vanuit Lille Zoo in Frankrijk. Bij aankomst zijn ze in quarantaine geplaatst. In de tussentijd is het toekomstige nachtverblijf aangepast. Zo krijgen de halfapen extra ramen voor meer daglicht en een speciale sluis zodat ze meer bewegingsvrijheid hebben. Het buitenverblijf krijgt binnenkort een facelift. Naast de enorme hangmat van zes bij twee meter worden op sommige plaatsten de netten verhoogd en krijgen de vari's extra schuilmogelijkheden tegen de regen. Daarnaast kunnen de dieren snel en behendig door het verblijf bewegen door de aanleg van nieuwe balken en takken. Gasten kunnen de dieren straks van heel dichtbij bekijken door twee nieuwe glazen wanden.

Dierenpark Amersfoort heeft al een zwart-wit vari fokpaar in haar collectie. Vorig jaar zomer is er bij dit koppel een gezonde zoon geboren. De zwart-witte vari s maken deel uit van het themagebied Neven en Nichtenland, over onze naaste verwanten in het dierenrijk. In Europese dierentuinen leven slechts 353 zwart-witte vari's.
---

Deel: ' Vijf zwart-witte vrouwelijke vari s in Dierenpark Amersfoort '
Lees ook