NCRV

Vanaf 4 februari op Nederland 1

Het glazen Huis

Uitzending:
donderdag 4 februari t/m 8 april 1999

22.30 uur, NCRV Nederland 1

Violet Falkenburg presenteert 'Het Glazen Huis'

In 'Het Glazen Huis' praat Violet Falkenburg met gasten over thema's van geloof, samenleving en ethiek. Het gaat in 'Het Glazen Huis' om persoonlijke afwegingen, ervaringen en emoties.

Aan tafel vertellen de gasten hun verhaal en gaan over het onderwerp in discussie. De gasten zijn op verschillende wijze betrokken bij het thema, bijvoorbeeld vanuit eigen levenservaring of functie.

Violet Falkenburg presenteerde het afgelopen jaar onder meer het programma 'Bij Violet' over fascinaties van mensen, de speciale C-Majeurs, waarin bekende Nederlanders vertellen over hun voorkeur voor religieuze en klassieke muziek en een aantal buitenlandse afleveringen van Langs heilige Huisjes.

Violet Falkenburg over Het Glazen Huis: "Het programma wil de kijkers aanzetten tot nadenken en de discussie aanzwengelen. Wij als programmamakers hopen dat de kijkers na afloop van het programma met elkaar door praten over het thema." Het Glazen Huis wordt 24 uur voor uitzending opgenomen. De titel refereert aan het idee dat de kijker als het ware mee kan kijken met de gasten. Het Glazen Huis kan overal in Nederland staan, daar waar mensen zich buigen over ethische en levensbeschouwelijke vragen.

Inhoud aflevering 1:
donderdag 4 februari

Straf: een kwestie van vergelding?
De roep om hogere straffen voor zware delicten klinkt in Nederland de laatste jaren steeds duidelijker. Veel mensen waren verbijsterd door de lage straffen die de verdachten die Meindert Tjoelker doodschopten, kregen opgelegd. De slachtoffers of hun nabestaanden hebben vaak levenslang, terwijl de daders er veel te gemakkelijk van af lijken te komen. Wat betekent dat voor de slachtoffers? Wordt de pijn verzacht door hoge straffen? Daarover gaat het gesprek in de eerste aflevering van 'Het Glazen Huis'.

Inhoud aflevering 2,
donderdag 11 februari

En de partner wist van niets...
Wat moeten geliefden van elkaar weten wanneer ze besluiten samen verder te gaan? De één pleit voor onvoorwaardelijke openheid; je hoort een open boek voor elkaar te zijn. Anderen behouden zich het recht voor hun geheimen te bewaren. Waar ligt de grens en waar kan geheimhouding toe leiden als er sprake is van b.v. een verzwegen psychiatrische achtergrond, bestaande schulden, een strafblad of gokverslaving? Daarover gaat het gesprek in deze tweede aflevering van 'Het Glazen Huis'.

Inhoud aflevering 3,
donderdag 18 februari

Het Einde der Tijden
In deze derde aflevering horen we verschillende scenario's over het einde der tijden. Nu het einde van dit millennium nadert, doen steeds meer groeperingen voorspellingen over het vergaan van de aarde. Sommige groepen spreken vanuit een spirituele achtergrond. Andere groeperingen zoals wetenschappers zien het einde snel naderen in de vorm van een meteorietinslag, milieuramp of een kernramp wegens het millenniumprobleem. Ook stellen we de vraag hoe mensen dan nu leven als ze zo'n duidelijk beeld voor ogen hebben. Bereiden ze zich daarop voor? En hoe groot is de geestelijke klap wanneer de bewuste datum simpelweg verstrijkt?

Deel: ' Violet Falkenburg presenteert 'Het Glazen Huis' '
Lees ook