Visexporteur biedt bedrijven gratis online HACCP-tool aan


Gedoe met papierwerk leidt tot praktische tool op de werkvloer, en mentaliteitsverandering

GRONINGEN, 20161115 -- Een checklist om het schoonmaakwerk van de schoonmaker te controleren, dat is de haccp. Verplichte kost voor alle bedrijven die met voedingsmiddelen werken en tevens een tijdrovende administratielast. Tot vandaag! Visexporteur Jan Knol heeft een slimme tool ontwikkeld waarmee de haccp nu online op de werkvloer ingevuld en afgevinkt kan worden, compleet met foto’s en al. Deze staat online op haccpforfree.com, en ja het is for free. Gratis dus!

‘HACCP is allemaal papierwerk en allerlei dingen bijhouden. Stond je op de werkvloer, dan moest je weer naar het kantoortje om die map en dat pennetje weer te pakken. En dan later weer terug om het in de computer te zetten. Ik dacht ‘dat schiet niet op’, vertelt Knol. 

‘Het neemt tijd, het kost geld, maar ja het moet wel gebeuren want anders beginnen die NVWA-jongens te zeuren. Ik zag het ook bij het personeel. Ze vulden het niet acuut in. Dingen die ’s ochtends moesten worden ingevuld, werden ‘s middags gedaan. Het werd vergeten, er kwam wat tussen, en zo ging dat dan.’ 

Voedselveiligheid is belangrijk, dus die checklist Hazard Analysis and Critical Control Points (haccp) waarmee je nagaat of de hygiëne in je bedrijf goed is, dat moet gewoon gedaan worden. Alleen het mag soms weleens wat makkelijker, want het uitvoeren van de haccp was niet praktisch te doen voor een bedrijf. En met de haccpforfree-tool kan dat nu wel.’ 

Online tool

‘Ik loop nu met mijn mobiel of tablet op de werkvloer, log in op haccpforfree.com, en dan is het machines bekijken, goedkeuren of afkeuren, eventueel een opmerking maken, fotootje er bij, opslaan en dan ben je klaar!  Niks geen gedonder met pennen die het niet doen, verfrommelde papieren of onleesbare handschriften. Je kunt zo veel meer controleren in veel minder tijd en door de rapportages wordt alles ook inzichtelijker gemaakt. En daarmee kun je een enorme kwaliteitsslag maken. Dat is toch mooi man!’ 

Structurele verbeteringen

De haccpforfree-tool kan ingesteld worden voor verschillende rapportages waarmee structurele fouten makkelijker naar boven komen en meer zichtbaar worden. Knol: ‘Je kunt per machine kijken, per medewerker, een lijst van fouten maken, noem maar op. Bespreek je achteraf aandachtspunten met een werknemer, dan pak je gewoon de fotootjes er bij. “Kijk, zo’n rommeltje heb je ervan gemaakt”, zeg je dan. En als je het dan goed doet, laat je ook meteen een fotootje van een goede situatie zien. “Kijk, zo hoort het, dit is hoe ik het wil hebben.”, zeg je dan. Duidelijker kan het niet, toch?’ 

QR-code
‘Je kunt ook een QR-sticker printen die je op de machine kunt plakken. Scan je dit met een QR-lezer, dan toont het de laatste 10 rapporten van die machine. Zo zie je ter plekke waar beter op gelet moet worden bij die machine. En als je dat doet waar die schoonmaker bij is, dan kun je hem meteen bijsturen als dat nodig is. Doe je dat elke keer, dan gaan mensen door die herhaling ook vanuit zichzelf daarop letten en slijt een nieuwe gewoonte in. Dat is wat je wilt, want dan pas gebeurt het werk goed.’ 

Mentaliteitsverandering
Knol zelf merkte bij zijn bedrijf dat de invoering van zijn haccpforfree-tool de mentaliteit veranderde onder zijn mensen. ‘Het is nu makkelijker en sneller in te vullen, dus dan doen ze het ook eerder. En dingen worden eerder gespot, waardoor je in een vroeg stadium kunt schakelen. Dat is fijner voor iedereen. Mensen zijn niet onwelwillend ten opzichte van de haccp, ze hebben alleen een stuk gereedschap nodig dat het wat praktischer en makkelijker voor ze maakt. Daar zorgt de haccpforfree-tool voor. 

NVWA-inspectie
‘Ook voor die NVWA-jongens is het makkelijker. Die hoeven er ook maar bij langs te lopen en te scannen. En dan hebben ze meteen de gegevens die ze nodig hebben. Niks meer die hele boekhouding voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uitpakken. Per machine kunnen ze meteen de papieren ervan bekijken. En dat is wat ze willen. Het scheelt een hoop tijd aan zoekwerk en heen en weer lopen.’ 

En voor de eigenaar van een bedrijf is het makkelijk te zien wanneer iets wordt ingevuld, want op elke registratie zit een tijdstempel. Dus het is lastiger om de boel te bedonderen door het achteraf in te vullen. Bovendien, als eigenaar wil je dat er goed en hygiënisch wordt gewerkt en de regels worden nageleefd. Dat zorgt namelijk voor een betere kwaliteit van je voedsel. 

Haccpforfree.com
Bedrijven die de haccpforfree-tool willen gebruiken kunnen gratis een account registreren op haccpforfree.com.  

Over Jan Knol

Jan Knol (44) is eigenaar van Knol’s palingrokerij vof in Groningen sinds 1999, toen hij het van zijn ouders overnam. Deze hebben het bedrijf opgericht in 1980 en begonnen met paling roken. De laatste 16 jaar fileert en exporteert de groothandel ook meerval. 

‘Mijn oude buurjongen was handig met internet, beetje programmeren enzo. Op een gegeven moment raakten we aan de praat over die checklist en hadden we het er over om een tool te bouwen. Zelf gebruik ik het al jaren en toen kregen we het idee dat dit ook wel handig is voor andere bedrijven. En zo ontstond haccpforfree.com om het aan anderen aan te bieden. En tsja, waarom gratis? Op internet moet toch eigenlijk altijd alles gratis zijn...?


Deel: ' Visexporteur biedt bedrijven gratis online HACCP-tool aan '




Lees ook