Visolie mogelijk effectiever voor hyperactief kind dan medicijn

Resultaten van nieuw Australisch onderzoek

OUD-BEIJERLAND, 20060620 -- Een nieuw onderzoek door de universiteit van Zuid-Australië in Adelaide laat zien dat een combinatie van omega-3 visolie en omega-6 teunisbloemolie voor kinderen met ADHD mogelijk effectiever is dan een veel voorgeschreven medicijn. Onderwerpen zoals hyperactiviteit, lees- en spellingsproblemen, ADHD blijven bijna dagelijks de actualiteit halen.


OPZET EN RESULATEN KLINISCH ONDERZOEK

In de grootste klinische studie in zijn soort tot nu toe namen 132 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar een voedingssupplement met deze specifieke vetzuurcombinatie (eye qTM) gedurende 15 of 30 weken.

In de eerste 15 weken werden de kinderen in 3 groepen verdeeld. Eén groep nam de gehele periode het visoliesupplement, de tweede groep nam het supplement én een laaggedoseerd multivitaminen/mineralen supplement. De derde groep kreeg een placebo. Na 15 weken gingen alle kinderen over op eye qTM en het multivitaminen/mineralen supplement. Aan het einde van de studie (30 weken) liet bijna de helft (40-50%) van de kinderen, die gedurende de gehele studie eye qTM namen, een afname zien van hun ADHD-symptomen.

Dr. Natalie Sinn leidde de studie. "Wij vroegen de ouders gedetailleerde vragenlijsten in te vullen over het gedrag van hun kinderen aan het begin van de studie, na 15 weken (het moment van overstappen) en aan het eind van de studie, na 30 weken. Hiervoor werd de Conner's Index voor ADHD gebruikt. Bij ongeveer 30% van de kinderen waren na 15 weken zeer positieve effecten van de behandeling op hun ADHD-symptomen (zoals gebrek aan aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit) te zien in vergelijking met de placebogroep.
In de placebogroep werden deze resultaten ook bereikt nadat ze na 15 weken overgingen op het gebruik van de actieve behandeling. De visoliegroep bleef zelfs verder vooruitgaan gedurende de resterende 15 weken. Volgens de studiegegevens had het multivitaminen/mineralen supplement geen additionele effecten".


ADHD MEDICATIE

Het aantal uitgeschreven recepten van het meest populaire medicijn op dit terrein (methylfenidaat zoals in Ritalin) is in 2000 gestegen van 178.000 naar ongeveer 350.000 in 2005 1) en er bestaat nu ongerustheid over de neveneffecten van dit medicijn.

Dr. Madeleine Portwood, Senior Educational Psychologist van het Durham Local Education Authority in Groot-Brittannië heeft verschillende studies afgesloten met eye qTM bij kinderen van alle leeftijden met gedrag- en leerproblemen.
"Deze studie laat opnieuw zien dat omega-3 een heel positief effect kan hebben op kinderen met concentratie- en gedragproblemen. Wij hebben in onze studies in het Durham district gezien dat de kinderen hun leerprestaties zagen toenemen."

De studieresultaten worden binnenkort gepubliceerd in Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics.

1) Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen

Deel: ' Visolie mogelijk effectiever voor hyperactief kind dan medicijn '
Lees ook