Vlaamse overheid

21 maart. Om de komst van de nieuwe lente te vieren, plant Vlaanderen nu vrijdag liefst 50.000 nieuwe bomen en struiken. In 72 Vlaamse gemeenten steken 20.400 leerlingen de handen uit de mouwen om bomen en struiken te planten. De meeste bomen (35.000) worden geleverd door de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse overheid. Bos & Groen organiseerde een wedstrijd tussen Vlaamse gemeenten voor de aanleg van "vogelvriendelijke flora". De Oost-Vlaamse gemeente Herzele werd laureaat. Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua plant er, samen met de winnende klassen, 2000 meidoorns aan. Op vrijdag 21 maart 2003 om 14u15.

Op 21 maart, het begin van de lente is het Boomplantdag in Vlaanderen. Op uitnodiging van de steden en gemeenten wordt de schoolgaande jeugd gevraagd de handen uit de mouwen te steken. Een scholenproject toont de jongeren hoe zich vanuit een minuscuul zaadje een volwaardige boom kan ontwikkelen. Deze keer doen 72 steden en gemeenten mee. In totaal verdeelt de afdeling Bos & Groen van de Vlaamse overheid 35.000 bomen en struiken. Veel steden en gemeenten doen daar nog een schepje bovenop zodat Vlaanderen deze nieuwe lente maar liefst 50.000 bomen en struiken rijker wordt.
De Oost-Vlaamse gemeente Herzele is dit jaar uitgeroepen tot laureaat van de Boomplantdag. Herzele haalde het met het project "geelgors", een vogelvriendelijke aanplanting in samenwerking met Natuurpunt vzw. De gemeente plant meidoornhagen aan langsheen de Trambaan in Sint-Lievens-Esse en op de berm in de Steenhuizestraat. Herzele wil zo de populatie geelgorzen veilig stellen. Nu reeds herbergt het gebied een aantal broedparen.
Minister Vera Dua geeft op 21 maart 2003, in Herzele,de aftrap van deze Boomplantdag. De minister zal er die dag samen met de Herzeelse schoolkinderen 2000 meidoorns aanplanten. Meteen overhandigt de minister een prijs aan de laureaten van het scholenproject "Van zaad tot boom".
In Vlaanderen namen in totaal liefst 1250 klassen van het 4de, 5de en 6de leerjaar, verdeeld over 310 basisscholen - goed voor 20.400 leerlingen - deel aan dit project. Alle klassen ontvingen een pakje zaad van de lijsterbes en een handleiding voor het zaaien en opkweken van deze boompjes. Zo konden zij nauwgezet het proces van zaad tot boom volgen. De deelnemende klassen werden uitgenodigd om hun eigen "verhaal van de lijsterbes" te schrijven. De 1ste en de 2de laureaatklas van de 10 winnende klassen worden op 21 maart 2003 door minister Dua met een prijs bedacht.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---

Deel: ' Vlaanderen viert begin lente met aanplant 50.000 bomen en struiken '
Lees ook