Vliegbasis Gilze-Rijen: massale toestroom publiek

06-07-2002

Special: Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

Nee, meneer, blijf maar staan. Daar, precies, daar. De luchtmachtkorporaal haalt zijn schouders op en blijft staan waar die stond. Pal voor de Joint Strike Fighter. Iemand uit het publiek steekt zijn duim op en pakt zijn fototoestel. Blijkbaar wil de onbekende amateurfotograaf de JSF mèt die ene luchtmachter op de foto en niet zonder. Zo maar een scène vandaag (6 juli) op de vliegbasis Gilze-Rijen rond het middaguur. Het is er druk, héél druk. Zowel op als buiten de basis komen files voor: buiten de basis staat nog steeds een kilometerlange rij autos met mensen die kennis willen maken met de luchtmacht, op de basis vooral bij het E-3 AWACS-radarvliegtuig van de NAVO. Om een kijkje te mogen nemen in het grootste vliegtuig op de static show, gaat luchtvaartminnend Nederland graag in de rij staan. En dat gebeurt natuurlijk heel gemoedelijk, want daar is het Brabant voor.

Een paar honderd meter verderop geeft sergeant-majoor Bouwmeester uitleg over het Hawk-systeem. Op de lanceerinrichtingen en radarwagens van het luchtdoelsysteem zitten A-4tjes geplakt met de tekst te koop, tegen ieder aannemelijk bod. Een grapje van de mensen van de Groep Geleide Wapens, maar wel een logisch geintje. Onlangs nam de luchtmacht immers extra Patriot-raketsystemen over van Duitsland ter vervanging van de Hawks, die dus wellicht over niet al te lange tijd worden afgevoerd. In de vliegtuigshelter vlak achter de Joint Strike Fighter is het een drukte van belang. Het publiek slentert langs de tentoonstelling van fabrikant Lockheed Martin. Gratis posters vinden gretig aftrek. Een paar stappen verderop, in de airmarkt gaan de posters, boeken, t-shirts, vliegtuighelmen ook over de toonbank alsof het gratis is. Maar dat is niet zo en dus wisselen euros in een rap tempo van eigenaar. Ook dat hoort bij de Open Dagen. Adjudant Straatman van de Defensie Pijpleiding Organisatie een van de minder bekende onderdelen van de luchtmacht kan er wel om lachen. Het is heel erg druk. Ik had verwacht, nu het weer veel mooier is dan we hadden gedacht, dat iedereen buiten naar de vliegshow zou willen kijken, maar dat is niet zo. We mogen zeker niet over belangstelling klagen hier. Wat je wel ziet, is dat de mensen geen behoefte hebben aan moeilijke technische verhalen. Maar goed daar moet je rekening mee houden. Gelukkig hebben we mooie fotos in onze stand.

Al die mooie fotos kunnen niet voorkomen dat het publiek massaal de tentoonstellingsruimte uitstroomt, wanneer een Engelse Tornado plotsklaps voorbij dendert. Het begin van een volgend onderdeel van de vliegshow op de vliegbasis Gilze-Rijen. Vanavond om zes uur is het allemaal weer voorbij. Dan sluiten de bezoekers ongetwijfeld aan in een lange rij autos en kunnen de mensen van de vliegbasis Gilze-Rijen trots zijn op het resultaat dat ze hebben behaald. (fotos: Eric Vorstenbosch) Ministerie van DefensieDeel: ' Vliegbasis Gilze-Rijen publiek stroom massaal toe '
Lees ook