---


---

Vliegbasis Gilze-Rijen vrijdag al druk bezocht

05-07-2002

Special: Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

Klokslag negen uur gingen vanmorgen (5 juli) de poorten van de vliegbasis Gilze-Rijen open voor het publiek. Vrijwel gelijktijdig werd op de radiozenders en op teletekst melding gemaakt van filevorming op de A-58, de snelweg tussen Breda en Tilburg. Niet zo vreemd, want de jaarlijkse Open Dagen van de luchtmacht, die vandaag en morgen (zaterdag 6 juli) plaatsvinden op de vliegbasis Gilze-Rijen mochten zich van begin af aan verheugen in grote belangstelling. In de loop van de dag nam de filevorming af, terwijl het op de vliegbasis steeds drukker werd. Naar schatting waren aan het begin van de middag al zon 70.000 bezoekers op de Brabantse vliegbasis, aldus de politie.

Alle bezoekers kunnen genieten van een programma-opzet die vrijwel identiek is aan andere jaren. Een succesformule die bestaat uit een tentoonstelling van vliegtuigen, geleide wapens en helikopters op de grond en een daverende vliegshow. Met name de air power demonstratie, een samenspel van alle vliegtuig- en helikoptertypes van de luchtmacht, maakte veel indruk op de bezoekers. Bij deze demonstratie wordt de verovering van een vliegveld nagebootst, de zogenoemde air assault. En dat betekent verkenningsvluchten met de Apache gevechtshelikopter, luchtaanvallen met F-16s, luchtlandingen met de Bo-105, Cougar- en Chinookhelis, en de aanvoer van personeel en vracht met de C-130 Hercules. Ook de KDC-10 tankers van de luchtmacht één van beide toestellen is net terug uit Qatar en vertrekt in oktober samen met F-16s naar Kirgizië om deel te nemen aan operatie Enduring Freedom spelen hierbij een rol in het bijtanken in de lucht van F-16s.

De vliegbasis Gilze-Rijen is vandaag nog open tot zes uur, morgen (zaterdag 6 juli) is het publiek welkom van negen tot zes uur. De toegang is gratis. Bezoekers wordt aangeraden met openbaar vervoer te reizen.(foto's: Peter Wiezoreck)

Informatie Open Dagen Koninklijke Luchtmacht: www.luchtmacht.nl

Ministerie van DefensieDeel: ' Vliegbasis Gilze-Rijen vrijdag al druk bezocht '
Lees ook