Ingezonden persbericht


Persbericht

11 maart 2010

Vliegende start voor bedrijf met mensen met autisme

Nieuwegein, 11 maart 2010 - Specialisterren, een onderneming die diensten levert op het gebied van softwaretesten en kwaliteitsmanagement, is in business. Met onder andere een krediet van 130.000,- van maatschappelijk investeerder Start Foundation kan Specialisterren aan de slag. De eerste opdracht, het testen van websites voor RTL Nederland, is ook al binnen. Bijzonder aan het bedrijf is het personeelsbestand. Bij het bedrijf werken namelijk zes mensen met een stoornis in het autistisch spectrum. In 2014 moeten dat er minimaal 150 zijn.

Ongeveer 190.000 Nederlanders hebben een vorm van autisme. Veel van deze mensen hebben moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt, omdat vaak gekeken wordt naar de minder sterke kanten die met de stoornis samenhangen zoals flexibiliteit, omgang met anderen en plannen van werkzaamheden. Maar juist het bovengemiddelde concentratievermogen, oog voor detail en logisch denken van deze mensen zijn zeer nuttige vaardigheden waardoor iemand met autisme beter en sneller is in het testen van software, websites en games. Zo zijn mensen met autisme zo'n 20% sneller in het testen van software dan de gemiddelde tester. Dit blijkt uit een Deens onderzoek.

In Nieuwegein staan het testcentrum en de 'Specialisterren Academy', waar deze maand zes nieuwe aspirant-medewerkers worden opgeleid. Voor de professionele begeleiding en bedrijfsvoering is het managementteam bestaand uit een Algemeen Directeur en drie parttime MT leden verantwoordelijk. Specialisterren wil in Nederland groeien naar een organisatie met minimaal 150 werknemers in 2014, verdeeld over 3 vestigingen. Medewerker Arthur (23): 'De mens staat hier voorop. Ik mag mezelf zijn en ik krijg de kans om me te ontwikkelen waar ik goed in ben.'' Op korte termijn wordt gestart met een pilot voor VStep, een ontwikkelaar van computer games en simulatie software.

Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Eerder investeerde zij onder andere in Jamie Oliver's Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI directeur Titia Siertsema.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Deel: ' Vliegende start voor bedrijf met mensen met autisme '
Lees ook