Politie Midden- en West Brabant

Vliegtuigbom uit 2e Wereldoorlog legt trein-vlieg- en wegverkeer lam

Datum: 26/6/2002
Auteur: R.v.Kuik

Zevenbergschen Hoek: Een 500 ponds vliegtuigbom uit de 2e Wereldoorlog, die vanmorgen tijdens graafwerkzaamheden aan de HSL ter hoogte van het station Lage Zwaluwe werd blootgelegd, heeft ervoor gezorgd dat het totale treinverkeer vanaf 10.15 uur vanmorgen enkele uren totaal werd stilgelegd. Tijdens de demontage van de bom, tussen 13.45 uur tot 14.15 uur, moest ook het totale vlieg- en wegverkeer in en rond het gebied worden stilgelegd. Nadat de ontsteking uit het projectiel was verwijderd kon dertig minuten later alle verkeer weer worden hervat. Om 16.35 uur is de bom op een speciaal aangewezen plofterrein in Zevenbergen tot ontploffing gebracht.

De vliegtuigbom kwam tijdens graafwerkzaamheden naar boven. Onmiddellijk werden hulpverleningsdiensten ingeschakeld en werd het treinverkeer over de spoorlijn vanaf Dordrecht naar Zuid Nederland en richting Roosendaal (internationaal treinverkeer) stilgelegd. Ook de heiwerkzaamheden in verband met de HSL in de directe omgeving van het projectiel kwamen stil te liggen.

De Explosieve Opruimingsdienst besloot, in overleg met hulpverleningsdiensten en de loco-burgemeester van Moerdijk, de ontsteking ter plaatse de demonteren. De bewoners van drie woningen in de directe omgeving werden gewaarschuwd om tijdens de demontage binnen te blijven of de woning te verlaten. Om 13.45 uur werd vervolgens alle verkeer stilgelegd en kon het precisie werk aan de bom starten. Om 14.15 uur was het gevaar geweken en was de bom onschadelijk gemaakt. Direct na het vrijgegeven van het trein- en wegverkeer kwam alles weer vlot op gang. Enkele uren later bracht de Explosieve Opruimingsdienst de bom tot ontploffing. Los van de hinder voor het trein, -weg- en vliegverkeer is de operatie vlekkeloos verlopen.

Deel: ' Vliegtuigbom uit 2e Wereldoorlog legt trein-vlieg- en wegverkeer lam '
Lees ook