Voedingscentrum
Hoe zit het met MPA in frisdrank?
10 juli

De Keuringsdienst van Waren onderzoekt in samenwerking met de industrie of ook Nederlandse frisdrankfabrikanten glucosesiroop hebben afgenomen van Bioland. Het is niet duidelijk of er nog steeds frisdrank in omloop is waarin deze siroop is verwerkt. De gevonden hoeveelheden MPA zijn in elk geval zó laag dat er geen gevaar is geweest voor de gezondheid.

Bioland is in opspraak omdat het bedrijf farmaceutisch afval met MPA heeft verwerkt in siroop, die werd geleverd aan Nederlandse fabrikanten van varkensvoer. De siroop blijkt ook te zijn afgenomen door Belgische frisdrankfabrikanten. Daarom is gericht gezocht naar oude monsters van frisdrank die op basis van Bioland-siroop is gemaakt. In monsters van één jaar oud is nu MPA en het verboden hormoon oestradiol aangetroffen. Mogelijk is de siroop ook geleverd aan andere landen.

MPA is de synthetische vorm van het hormoon progesteron, dat van nature in veel grotere hoeveelheden voorkomt in bijvoorbeeld melk en boter. Hetzelfde geldt voor oestradiol. Beide hormonen mogen echter niet aan levensmiddelen of veevoer worden toegevoegd.

De namen van de Belgische frisdrankproducenten die de glucosesiroop hebben afgenomen, zijn niet bekend gemaakt. Coca-Cola, Pepsi Cola en Spadel (van Spa water) hebben laten weten dat zij geen klant zijn van Bioland.

Deel: ' Voedingscentrum over MPA in frisdrank '
Lees ook