Voedingscentrum
Is het verstandig extra vitamines te slikken?
5 september

Vitamines zijn nodig, maar overdaad schaadt. Te grote hoeveelheden van bepaalde vitamines kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Voor het gebruik van vitamine- en mineralensupplementen geldt het volgende advies:

- Het gebruik van bepaalde vitaminesupplementen wordt aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en senioren vanaf 50 jaar.

- Andere groepen die een vitaminepreparaat willen gebruiken, wordt aangeraden een multivitaminepreparaat te nemen in een dosering van ongeveer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Informatie daarover staat op de verpakking.

Voor iedereen geldt het advies om in ieder geval gevarieerd te eten met weinig verzadigd vet en veel groente en fruit. Door extra vitamines en mineralen te slikken, wordt het risico op ziekten die verband kunnen houden met een onevenwichtig voedingspatroon, zoals kanker en hart- en vaatziekten, niet kleiner. Iemand die langdurig te veel, te vet, te zout, te weinig vezels en weinig groente en/of fruit eet, kan zijn voeding niet opeens 'gezond' maken door het gebruik van aanvullende vitamines in een voedingssupplement. In gevarieerde voeding zitten ook veel andere nuttige stoffen die niet in een supplement zitten.

Meer informatie over vitamines.

Zoekwoorden:

Deel: ' Voedingscentrum over slikken van extra vitamines '
Lees ook