Voedselbank cultuur Utrecht van start in Rasa

PERSBERICHT

Voedselbank cultuur Utrecht van start in Rasa

Podium RASA, Sint Maarten Utrecht en Voedselbank Cultuur slaan de handen ineen voor een culturele middag op zondag 8 november, waarbij ‘delen met een ander’ centraal staat. RASA biedt bezoekers de mogelijkheid om een kaartje voor zichzelf te kopen én gelijktijdig een toegangsbewijs te schenken aan iemand die dat niet kan betalen. De prijs hiervoor is €11 + €11. De geschonken kaarten van de bezoekers, evenals een aantal door RASA gedoneerde kaarten, worden uitgedeeld aan geïnteresseerde cliënten van de Voedselbank. Daarmee is het eerste evenement van Voedselbank Cultuur in Utrecht een feit.

Met de traditionele voedselbank als inspiratie, serveert RASA op zondag 8 november een programma met ‘voedsel voor de geest’. Drie prachtige muziekminiatuurtjes volgen elkaar op als ware het een exotisch driegangenmenu:

Raed Khoshaba Samson uit Irak is een meesterlijk bespeler van de Arabische ud, de voorloper van de Europese luit en gitaar. Zanger en multi-instrumentalist Ngo Hong Quang uit Vietnam laat zijn publiek kennismaken met een keur aan vreemde instrumenten, zoals de đàn nhị (vedel), đàn bầu (citer) en đàn tính (mondharp). Het duo Vardan Hovanissian (Armenië) en Emre Gultekin (Turkije) staat symbool voor verzoening en vriendschap. De melancholische Armeense duduk (hobo) vloeit moeiteloos samen met het klaterende snarenwerk op de tanbûr en saz (luiten).

Tamara de Bruijn, directeur van RASA licht toe: “Dit warme muzikale initiatief is het begin van hopelijk vele jaren samenwerking, waarin de viering van Sint Maarten en het met elkaar delen jaarlijks terugkeren in RASA. Tegelijkertijd onderzoekt RASA hoe er meer gedaan kan worden voor muziekliefhebbers met een kleinere beurs, onder andere in samenwerking met de voedselbank Cultuur.”

Deze actie is een goed voorbeeld van wat Voedselbank Cultuur wil doen: cultuur toegankelijk maken voor mensen die gebruik maken van de Voedselbank en die geen geld hebben om deel te nemen aan het culturele aanbod in hun stad. Voedselbank Cultuur is eind 2012 opgezet in Amsterdam en hanteert hetzelfde principe als de Voedselbank, namelijk ‘wat over is wordt verdeeld’. Het gaat in dit geval echter niet om voedsel, maar om kaarten voor voorstellingen en musea. Voedselbank Cultuur zet met deze voorstelling in RASA de eerste schreden in Utrecht.

Coördinator Ingrid Verkerk van de Voedselbank Utrecht is daar blij mee: “Mensen die niet genoeg geld hebben voor eten, kunnen zeker geen gebruik maken van het culturele aanbod. In Utrecht zijn zo’n 550 gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Voor die gezinnen wordt cultuur makkelijker bereikbaar door Voedselbank Cultuur. Dat juichen wij natuurlijk toe.”

Het programma op 8 november in RASA is onderdeel van een breder aanbod van activiteiten die Sint Maarten Utrecht op en rond 11 november coördineert. Samen vormen zij het ‘feest van het delen’. Sint Maarten deelde zijn mantel met een bedelaar. Het rood-wit van de Utrechtse stadsvlag verbeeldt deze daad. Sint Maarten is het symbool voor barmhartigheid en solidariteit en de schutspatroon van de stad Utrecht.

Kijk voor het hele programma op www.sintmaartenutrecht.nl en wilt u ook een kaartje voor de concerten op 8 november kopen om te delen, kijk dan op www.rasa.nl/programma/event/Sint-Maarten-viering-in-RASA.

Deel: ' Voedselbank cultuur Utrecht van start in Rasa '


Lees ook