Persbericht UNDP

RONALDO BENOEMD TOT ANTI-ARMOEDEAMBASSADEUR VN-ONTWIKKELINGSPROGRAMMA UNDP

Rotterdam/Genève/New York, 25 januari 2000

De Braziliaanse stervoetballer Ronaldo wordt op dinsdag 1 februari aanstaande in Genève benoemd tot anti-armoedeambassadeur voor het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP.

Als Goodwill Ambassadeur zal de speler van Inter Milan en ex-PSV-er het UNDP gaan helpen bij het mobiliseren van acties tegen armoede en ongelijkheid in de wereld en bij het bevorderen van internationale samenwerking. "Elk doelpunt dat ik scoor is een aanmoediging voor de armen", aldus Ronaldo. "Arme mensen moeten weten dat we ze niet zijn vergeten en dat de wereld iets doet om hun situatie te veranderen".

In ontwikkelingslanden worden op dit moment 2 miljard mensen getroffen door extreme armoede. In de geïndustrialiseerde landen zijn dat er tenminste 100 miljoen. Door maatschappelijke en politieke samenwerking, gericht internationaal armoedebeleid en een jaarlijkse investering van maar 1% van het wereldinkomen kan er binnen 20 jaar aan deze situatie een einde worden gemaakt.

De benoeming van Ronaldo als UNDP-ambassadeur vindt plaats tijdens een feestelijke ceremonie in de Grote Vergaderzaal van de Verenigde Naties in het Palais des Nations in Genève. Aanvang 13.00u. Aanwezig zijn onder meer 1000 kinderen die ter plekke hun eigen oproep tegen de armoede zullen presenteren. Op het programma staan korte toespraken van Ronaldo zelf en van UNDP-topman Mark Malloch Brown, de presentatie door kinderen van concrete voorstellen wat je tegen armoede kunt doen, en boodschappen van internationale beroemdheden.

Ronaldo's benoeming is onderdeel van "Teams to End Poverty", een publiekscampagne van de Verenigde Naties tegen de armoede in de wereld. Met deze campagne wil het UNDP laten zien dat extreme armoede de wereld uit geholpen kan worden en dat iedereen daar op zijn eigen manier aan kan bijdragen. De VN-Organisatie krijgt daarbij steun van een keur aan internationale sport - en filmsterren. UNDP wil met de campagne tegengas geven aan de onterecht groeiende scepsis over het nut van ontwikkelingssamenwerking.

Contactpersonen

UNDP Genève Daniela Bagozzi, Tel. 00 41 22 917 8548
UNDP Nederland BurO Op Orde, Els van der Lugt/ Rolf Wijnstra, Tel. 010 436 7891, e-mail: buro.op.orde@luna.nl

Let op!
Kijk voor info over UNDP's Anti-Armoedecampagne ook op www.undp.org/teams/ en op www.netaid.org.

Deel: ' Voetballer Ronaldo benoemd tot anti-armoedeambassadeur VN '
Lees ook