AFC Ajax

Voetballoopbaan Stanley Menzo voorbij
Amsterdam, woensdag 6 oktober 1999.

De cirkel was bijna rond. Stanley Menzo stopt met voetballen. Tijdens het herstel van de blesssure aan de rechterknie is gebleken dat de speler ongeschikt is bevonden voor het verder bedrijven van professioneel voetbal. De club betreurt het ten zeerste dat Stanley zijn carriere als actieve speler voortijdig moet eindigen.

Met de komst van Stanley Purl Menzo (Paramaribo, 15 oktober 1963), begin deze zomer, haalde Ajax een grote publiekslieveling terug naar Amsterdam. De doelman, die tussen 1984 en 1994 322 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers speelde, is zonder twijfel een van de populairste keepers uit de Ajax-historie.

De palmares van Menzo zijn indrukwekkend. De supporters zijn de doelman, die met Ajax in 1987 in Athene de Europa Cup voor bekerwinnaars van Lokomotiv Leipzig won, altijd trouw gebleven. Dat bleek ook eerder dit seizoen tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Lierse SK, zijn vorige club, en tijdens de erewedstrijd voor Johan Cruijff in de Arena. Menzo werd tijdens deze wedstrijden door de Ajax-supporters minutenlang hartstochtelijk toegezongen.

Voetballende doelman van de toekomst

Het begin van zijn carriere maakte hij door bij Haarlem, waar Ajax hem had uitgeleend. De doelman debuteerde op 15 april 1984 (AZ '67 - Ajax1-1), onder trainer Aad de Mos, maar moest wachten op de komst van Johan Cruijff als hoofdtrainer tot hij een vaste plek kreeg onder de lat. Cruijff was erg gecharmeerd van de keeper. Hij noemde hem 'de voetballende doelman van de toekomst'.

In het aanvallend ingestelde Ajax werd Menzo een extra verdediger, een revolutionair idee in die tijd. Menzo voelde zich uitstekend in deze rol. De keeper speelde met durf, stijl en flair en werd bekend om zijn spectaculaire reddingen.

In het seizoen 1992-1993 kreeg zijn carriere een wending, in negatieve zin. Na een fout in de kwartfinale van de UEFA Cup-wedstrijd tegen Auxerre (Menzo tikte een hoekschop van de Fransen in eigen doel) verwees trainer Louis van Gaal hem naar de reservebank. In de return stond Van der Sar in het doel en die zou daar vervolgens anderhalf jaar onafgebroken blijven staan. Vlak voordat hij naar PSV vertrok, in 1994, speelde Menzo zijn twee laatste wedstrijden voor Ajax.

Zijn periode in Eindhoven was niet gelukkig. Onder Dick Advocaat begon hij als eerste man, maar al na een paar maanden verloor hij de concurrentiestrijd met Ronald Waterreus. Pas in het buitenland hervond Menzo het voetbalplezier. De zes-voudig international vertrok in 1996 naar Lierse SK. Ook in Belgie werd hij door spelers en supporters op handen gedragen. Menzo won onder Eric Gerets een landstitel en een nationale beker. In 1997 riepen de Belgische profs hem uit tot voetballer van het jaar.

Menzo, die tijdens zijn Belgische avontuur een kort uitstapje maakte naar Girondins Bordeaux, wist dat hij bij Ajax genoegen moest nemen met een plaats achter Fred Grim. Met Frank Verlaat en Aron Winter was hij een van de drie Ajacieden die terugkeerde. 'Ik neem het risico dat ik mijn vaste plek kwijtraak, zoals ik deze bij Lierse had,' zei hij toen in Sportweek. 'Van Danny Blind begreep ik dat we ieder een eerlijke kans krijgen.'

Zover zou het helaas niet meer komen. Een opspelende blessure verhinderde zijn come-back. Hij had hier al last van in zijn periode bij Lierse SK. Vlak voor de bekerfinale van de Belgische club, eind vorig seizoen, werd Menzo aan zijn rechterknie geopereerd. Menzo was op tijd opgelapt voor de eindstrijd, en won, maar in Amsterdam speelde de blessure weer op. Op 13 oktober, na de wedstrijd Ajax-Fortuna Sittard, neemt Stanley voor de laatste keer afscheid van de supporters. Bijna was de cirkel rond.

Deel: ' Voetballoopbaan Stanley Menzo voorbij '
Lees ook