Voedingscentrum
Vogelpestvirus niet gevaarlijk voor mensen
3 maart 2003

In verband met de mogelijke besmetting van kippen met het vogelpestvirus in de Gelderse vallei, zijn maatregelen getroffen om verspreiding van het virus te voorkomen. Op de bedrijven waar het virus heerst, moeten de kippen worden geruimd. Ook geldt er een vervoersverbod voor levend pluimvee. Voor mensen is het virus niet schadelijk. Producten van kip, kalkoen, ander pluimvee en eieren kunnen gewoon worden gegeten.

Vogelpest, ook wel bekend als vogelgriep, is zeer besmettelijk voor kippen, kalkoenen en ander pluimvee. In enkele dagen tijd worden ze zeer ziek en in de meeste gevallen overlijden ze. Vandaar dat er snel maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het virus zich verder onder pluimvee kan verspreiden.

Virusvarianten
Voor mensen is het vogelpestvirus niet schadelijk. Onlangs was in het nieuws dat iemand in Hong Kong was overleden aan de gevolgen van besmetting met het vogelpestvirus. Daarbij ging het echter om een ander virus dan waar in Nederland sprake van is. Er zijn meer dan honderd mogelijke varianten van het vogelpestvirus. Ook ging het om iemand die intensief contact had gehad met levende besmette kippen.

Zie voor meer informatie www.vwa.nl

Deel: ' Vogelpestvirus niet gevaarlijk voor mensen '
Lees ook