19 januari 1999

OVER VOGELS, GODEN EN GEESTEN

1 februari t/m 30 mei 1999

Vier maanden lang zijn er in het Tropenmuseum voorwerpen uit Indonesië te zien die allemaal iets te maken hebben met vogels: van rijk versierde weefsels tot fraai houtsnijwerk. Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door het fenomeen vliegen. In verschillende culturen in Zuidoost-Azië komt daar nog een element bij: vogels worden gezien als boodschappers van de goden en geesten.

De vogel wordt geassocieerd met de bovenwereld, terwijl waterdieren als vissen, krokodillen, hagedissen en slangen worden geassocieerd met de onderwereld. Dergelijke tegenstellingen vinden hun oorsprong in het idee van het kosmisch dualisme. Deze gedachtegang gaat er van uit dat de wereld, het heelal gevormd wordt door elkaar aanvullende tegenstellingen als man-vrouw, hemel-aarde, bovenwereld-onderwereld. De mens kan alleen in harmonie met zijn omgeving leven als dergelijke tegenstellingen in evenwicht zijn.
De bezoeker van de tentoonstelling krijgt een idee van de symbolische betekenis van de vogel in verschillende Indonesische culturen. Het merendeel van de tentoongestelde voorwerpen behoort tot de collectie van het Tropenmuseum.
De belangstelling voor kunstvoorwerpen uit het Indonesische cultuurgebied is de afgelopen decennia geleidelijk toegenomen. Verschillende vormen van materiële cultuur, zoals textiel, houtsnijwerk en metaalbewerking, hebben in Indonesië een hoge graad van perfectie bereikt. Vogels staan veelvuldig afgebeeld, mythische vogels zoals de garoeda en de feniks, maar ook echte vogels zoals de neushoornvogel en de kaketoe. Deze boodschappers uit de 'andere wereld' zien we op prachtig gedecoreerde weefsels, op tempelbeelden, wajanglampen, als afbeelding op rituele lepels. Deze afbeeldingen op gebruiksvoorwerpen en voorwerpen met een religieuze betekenis, illustreren de specifieke relatie die de mensen in Zuidoost-Azië hebben met de vogels in de hen omringende natuur. Ze volgen de bewegingen van de vogels en hopen op een teken uit de 'andere wereld', de wereld van goden en geesten.

Zoekwoorden:

Deel: ' Vogels, goden en geesten in Tropenmuseum '
Lees ook