AutoRai

18-3-2003

Volgend jaar nieuwe model voor Lada: Calina

Na een aarzelende herstart in Nederland ziet de toekomst er voor Lada weer een stuk rooskleuriger uit. De productietechnologie en de fabricage in de Togliatti-fabriek in Rusland zijn enorm verbeterd, terwijl momenteel de laatste hand wordt gelegd aan een fonkelnieuw en modern model, de Lada Calina.

Dit type wordt volgend jaar in Nederland op de markt verwacht. Om goed voorbereid te zijn op die toekomst is de Nederlandse Lada-importeur op zoek naar uitbreiding van het bestaande dealernet.

Roelof Noordman, directeur van Lada Holland BV uit Groningen: Ons huidige Lada personenauto modelprogramma bestaat uit drie modellen: de 110 sedan, de 111 stationcar en de 112 vijfdeurs hatchback. Deze modellen spreken een bepaalde doelgroep aan, terwijl de Niva 4x4 terreinwagen aan een tweede jeugd is begonnen. Er zijn er sinds de vorige AutoRAI al ruim vijftig verkocht en de vraag houdt aan. Iedere Niva die vanuit Rusland in ons land arriveert, is op voorhand verkocht. We zijn dan ook van plan dit jaar nog een Lada Niva 4x4 dag te organiseren. En voor de nieuwe Calina zijn onze verwachtingen zeer hoog gespannen. Een moderne auto met een vormgeving van deze tijd.

Calina
Het nieuwe Lada-model is uiterst modern gestijld, met een puur West-Europese vormgeving. Noordman: Met dat model kunnen wij een volledig nieuwe doelgroep aanspreken. Want met die Calina durven wij iedere concurrentie aan. We kijken dan ook alleen maar vooruit. De fabriek beschikt over nieuwe spuit-cabines, de kwaliteit en de kwaliteitscontrole zijn met sprongen vooruit gegaan, onder andere door de samenwerking met General Motors, en ook op motorisch gebied heeft Lada grote vooruitgang geboekt, onder andere door de brandstof-injectiesysteem van Bosch. Bovendien stelt Lada hoge eisen aan de toeleveranciers van onderdelen, want ook die kwaliteit is flink toegenomen.

Dealers
Momenteel beschikt Lada in ons land over zon veertig dealers, waarvan het merendeel al jarenlang Lada-dealer is. De laatste jaren zijn er echter zon tien nieuwe dealers bijgekomen, maar Noordman zoekt er nog meer. Lada is nog niet in iedere regio goed vertegenwoordigd. Daarom hebben we een advertentie geplaatst waarop direct al twaalf automobielbedrijven hebben gereageerd. En met één prospectdealer hopen we een dezer dagen al direct een contract af te sluiten.

Belangrijk is dat de nieuwe dealers vertrouwen hebben in ons en onze producten. Een vertrouwen dat ik op mijn beurt weer heb in de mensen van Avtovaz, de producent van Lada. Ze zijn daar iedere dag bezig om de kwaliteit verder te verhogen en naast die Calina heb ik al een blik kunnen werpen op nog meer nieuwe modellen. Dus ook op modelgebied ziet de toekomst er best wel zeer redelijk uit. Vertrouwen is de basis voor de toekomst van Lada, ook in ons land.

Deel: ' Volgend jaar nieuwe model voor Lada Calina '
Lees ook