Schijn bedriegt, zie: https://www.russian-victories.ru/topol_m_silo2.jpg (Redactie Nieuwsbank)


Volkskrant slachtoffer van gemanipuleerde foto


Weer gephotoshopte foto op cover Kennis katern

AMSTERDAM, 20090412 -- De foto bij het artikel van Martijn van Calmthout: "20.000 bommen en granaten" op de cover van het katern Kennis van zaterdag 11 april van Associated Press is gefaked. Kijk op blog www.kunstkijkennederland.blogspot.com voor de uitleg bij deze 'foute foto' en ontdek waarom goed leren kijken naar beelden, ook tegenwoordig nog steeds erg belangrijk is.

[Gephotoshopte foto van AP in Kenniskatern De Volkskrant 11-4-2009]

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ dd 11-4-2009
20.000 bommen en granaten

Uit: www.kunstkijkennederland.blogspot.com van Gust van Dijk:

Op zaterdag 11 april 2009, is het weer een keer bingo. Op de eerste pagina van het Kennis katern van de Volkskrant staat levensgroot een nieuwsfoto afgedrukt bij een artikel van Martijn van Calmthout over het idee van Barack Obama voor een kernwapen vrije wereld en over de eerdere kernwapenwedloop tussen ondermeer de Verenigde Staten van Amerika en de toenmalige USSR.


(knip)

Nu kijken we nog een laatste keer naar de afbeelding en dan blijkt dat het hoofd van de meest linkse militair, een hoog geplaatste Russische militair zich voor de rand van het deksel van de silo bevindt. Kan dat ruimtelijk wel, gezien de positie waar hij staat? Kijk naar zijn voeten op de betonnen rand. Zijn rechter voet bevindt zich met de neus voor een afgrond betonnen blok, dat aan de overzijde van de silo staat. Een blok dat mogelijk moet verhinderen, dat op of over het deksel zal worden gereden met een voertuig. Maar zijn hoofd bevindt zich voor de rand van het opgerichte deksel.
Tja, en past dit deksel wel op het gat van de silo? Of zakt dit deksel met de gehele scharnierconstructie in het betreffende gat en sluit het een kleinere buis af? Dat zou misschien het geval kunnen zijn. Misschien ligt het buiten- of bovendeksel van de lanceersilo links buiten het beeld?

Maar dat hoofd van die linker militair, dat kan toch nooit voor de rand van die deksel hebben gezeten. Conclusie, dit is een slecht gephotoshopte nieuwsfoto. Een doodzonde voor een fotograaf van journalistieke nieuwsfoto's.Deel: ' "Volkskrant slachtoffer gemanipuleerde foto" '


Lees ook