Ingezonden persbericht

Persbericht
Hortus botanicus Leiden

Vooraankondiging bloei Victoria amazonica

Het seizoen van de bloei van bijzondere bloemen is weer begonnen in de Leidse Hortus botanicus. In het vroege voorjaar werd Orchiade 2001 georganiseerd, een plantenshow geheel in het teken van orchideeën. Nu meldt zich Victoria amazonica, de 's nachts bloeiende reuzenwaterlelie uit Brazilë, die dit jaar 200 jaar geleden werd ontdekt in een zijarm van de grote Amazonerivier in Zuid-Amerika.

Al eerder, eind juni, bloeide de 'Vic' maar door het slechte weer en weinig zon liet deze kieskeurige tropische bloem het een aantal weken afweten. Nu de buitentemperatuur weer stijgt en de zon meer uren maakt voelt ook Victoria zich weer beter en verschijnen er weer bloemknoppen. Vannacht zal de eerste bloem sinds lange tijd weer zichtbaar zijn, er zal echter geen avondopenstelling zijn. Die bewaren we voor de volgende bloei die waarschijnlijk in het komend weekend zal plaatsvinden, op zaterdag- of zondagavond (28 of 29 juli).

Omdat het lang licht zal zijn duurt het ook lang voor de nachtbloem zich opent. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat de bloem morgenochtend zeker tot 10.00 uur nog open zal staan.

Foto- en videografen van uw redactie zijn van harte uitgenodigd langs te komen om opnames van deze speciale bloem te maken. Helaas is geurfotografie nog niet mogelijk, een uitgave of nieuwsitem met de bijzondere op ananas lijkende geur van de bloem zou wel heel bijzonder zijn geweest.

Als onderschrift bij de foto kan vermeld worden dat waarschijnlijk in het komend weekend bij de volgende bloem de Hortus botanicus in Leiden een avondopenstelling van 20.00 - 23.00 uur zal organiseren.

Het adres van de Hortus botanicus is: Rapenburg 73. De Hortus is tot de avondshow geopend zoals normaal, dagelijks van 10.00-18.00 uur.

Voor informatie over de bloei van hedenavond 24 juli en de verwachte nieuwe Victoriabloem in het komend weekend kunt u contact opnemen met Art Vogel, hoofdverzorger van Victoria amazonica: 071 527 5186 / 06 1254 2374.

Dinsdag 24 juli 2001
Stans van der Veen
Hortus botanicus Leiden

Zoekwoorden:

Deel: ' Vooraankondiging bloei Victoria amazonica '




Lees ook