Ingezonden persbericht

Vooral autochtonen in actie tegen verscherpte eisen verdonk

Autochtone Nederlanders voelen zich gediscrimineerd en tekenen on-line petitie

DEVENTER, 20041027 -- De minimumleeftijd voor een buitenlandse partner die wil trouwen met een autochtone of allochtone Nederlander en hier wil komen wonen wordt per 1 november opgehoogd van 18 naar 21 jaar. Van de in Nederland woonachtige wordt zowel een minimumloon van 120 procent, als een minimumleeftijd van 21 jaar geëist. Op www.petitie.net is vanochtend een petitie on-line gegaan, waarin gesteld wordt dat de maatregelen van Verdonk in strijd zijn met Artikel 1, de wet op de gelijke behandeling. Het beleid moet daarom "zo snel mogelijk ongedaan gemaakt worden". Opmerkelijk is dat de ondertekenaars vrijwel allemaal van autochtone afkomst zijn.


Op het forum 'Maroc.nl' is naar aanleiding van de petitie een heftige discussie losgebarsten. Internetter 'The Arab' laat weten dat hij geniet van de impact die deze maatregel heeft op autochtonen: "Dat gezeur van die autochtonen dat het allemaal zo slecht gaat met hun financiën! Heerlijk! Van mij mogen jullie doodhongeren!" Hij vervolgt: "Jullie dachten, we pakken die buitenlanders even aan, maar de autochtoon wist niet dat hij voor 40% van de importbruiden- en bruidegoms de boosdoener was. Wie een graf graaft voor een ander, valt er zelf heel diep in". Joesoef reageert: "Ik ben voor deze maatregelen. Tekenen, no way!"

Met het tekenen van de petitie krijgen de ondertekenaars de mogelijkheid om hun stemming met 'emoticons' aan te geven en commentaar toe te voegen. De emoties lopen hoog op. Mirjam geeft aan "buitengewoon woest" te zijn: "Na jaren bloed, zweet en tranen zijn we eindelijk zo ver en dan wordt de inkomenseis verhoogd, waardoor ik op 80 euro na niet voldoe aan het inkomen! Ik ben bijna 30 jaar, heb een vaste baan en dan zou alles nu stoppen door deze belachelijke wijziging? Waar bent u mee bezig? In ieder geval is duidelijk dat u totaal geen gevoel heeft voor uw medemensen". Tanja van der Valk: "Mevrouw Verdonk, u heeft de toekomst van mijn verloofde en mij in uw handen, u bepaald wat onze toekomst samen wordt! Iets plannen kunnen we niet, want we moeten maar wachten op wat het IND beslist. U moet weten dat u met personen en levens aan het spelen bent en niet met dossiers en nummers."

Melissa neemt het voor een vriendin op en tekent met: "Gemma, dit doe ik voor jou, ik hoop dat je vriendje volgend jaar gewoon naar Nederland kan komen, anders zien we je niet meer!". De heer Haex is van mening dat hij als Nederlander "puur wordt gediscrimineerd" en wordt "weggejaagd" in eigen land: "Welk mens heeft het recht om relaties kapot te maken door het stellen van deze onmogelijke eisen?" Mevrouw van de Scheur vindt dat Verdonk zich niet mag bemoeien met "de liefde tussen twee mensen".

Het initiatief voor de petitie is afkomstig van een forumlid van de stichting Buitenlandse Partner. Zij e-mailde de hoofdredacteur van www.politiek-actie.net, Steven de Jong uit Deventer, met het verzoek haar ongenoegen in een online petitie te verwoorden. De Jong: "Ik heb me wat verdiept in het beleid en ook mijn mening is bijgedraaid. Het gaat niet om de 'import van achterlijkheid uit het Rif-gebergte', zoals Geert Wilders roept, maar juist om overheidsbemoeienis tussen twee verliefde mensen."

De Jong is voornemens om van www.petitie.net de eerste Nederlandse petitie-database te maken, naar het voorbeeld van het succesvolle PetionOnline.com in de VS. "Zeker nu de regering vakbonden en burgers negeert en halsstarrig haar beleid zonder draagvlak doordrukt, denk ik dat er behoefte is aan de mogelijkheid voor iedere burger om kosteloos en laagdrempelig een petitie op te starten." De petities van De Jong kunnen, anders dan de buitenlandse petitie-databases, slechts één maal ondertekend worden om fraude te voorkomen. Handtekeningen worden gecontroleerd op uniek e-mail adres. Bij veelvuldig ondertekenen vanaf één IP-nummer gaat er een belletje rinkelen. "Uiteraard zal ik ook petities plaatsen, waar ik het mee oneens ben", voegt hij er aan toe. De lancering van www.petitie.net, als eerste Nederlandse petitie-database, staat gepland op 1 januari 2005. Tot die tijd staan alleen de petitie van minister Verdonk en mogelijk een paar andere op het domein.

De petitie 'Stop het discriminerende beleid van minister Verdonk' zal bij voldoende handtekeningen aan minister Verdonk op het Binnenhof overhandigd worden. De ondertekenaars krijgen per e-mail een uitnodiging om daarbij aanwezig te zijn. "Dan kunnen ze naast hun toetsenbord, ook hun stem laten horen", aldus De Jong.

Deel: ' Vooral autochtonen in actie tegen verscherpte eisen verdonk '
Lees ook