Voorlichting over teken tijdens “Week van de teek”


Barendrecht, 20140404 -- De lente is van start gegaan: bomen en planten staan in de bloei en we krijgen te maken met hogere temperaturen. Dat warmere lenteweer activeert echter ook de teken in Nederland. Steeds meer mensen worden tegenwoordig gebeten door een teek. In 2009 liepen maar liefst één miljoen mensen een tekenbeet op. Daarom staat 7 tot en met 13 april in het teken van “de week van de teek”. Het motto luidt: “Een teek? Pak ‘m beet!”.

Tijdens de week worden mensen geïnformeerd over de risico’s die teken met zich mee kunnen brengen, namelijk de ziekte van lyme. Er wordt uitgelegd hoe men zich het beste kan beschermen tegen een tekenbeet en welke stappen men moet nemen, mocht men onverhoopt toch een beet oplopen.

Ziekte van Lyme

Voor zij die wel eens de natuur ingaan, kan het nuttig zijn om aandacht te geven aan teken en de mogelijke gevolgen van de ziekte van lyme. Een op de vijf teken is namelijk besmet met de ziekte. Als lyme wordt aangetroffen bij een mens dient hij of zij zo snel mogelijk behandeld te worden. De ziekte kan namelijk nogal wat lichamelijke klachten veroorzaken, bijvoorbeeld spier- en gewrichtproblemen, hartritmestoornissen en huidklachten.

Tips

Het is mogelijk de kans op een tekenbeet sterk te verkleinen door gesloten, huidbedekkende kleding te dragen en door extra voorzichtig te zijn in de omgeving van struiken en hoog gras. Hier komen teken namelijk het meest voor. Controle van het lichaam na het uitstapje in de natuur is essentieel om een teek tijdig op te sporen en uit de huid te verwijderen. Dat kan vrij eenvoudig door middel van een puntig pincet of een tekentang. Noteer de datum en houdt de gebeten plek goed in de gaten. Informeer de huisarts als er rondom de gebeten plek een rode vlek ontstaat of als andere klachten zich voordoen. Neem in ieder geval contact op met een arts als de teek pas na 24 uur is verwijderd.

Meer informatie over preventie en risico's van een tekenbeet en vergoedingen van de zorgverzekering bij de ziekte van lyme is te vinden op ZorgWijzer.nl

Teek care!


Deel: ' Voorlichting over teken tijdens “Week van de teek” '
Lees ook