Gemeente Borsele


Jeugddebat 1999 in aantocht! Reageer.

Borsels Jeugddebat In 1997 zijn in de gemeente Borsele jeugddebatten gehouden. Na afloop is afgesproken om iedere twee jaar de jeugddebatten te herhalen. Nu is het weer zover! In september en oktober vinden er op 6 basisscholen en daarnaast in 6 dorpen met jongeren voorrondes plaats voor het jeugddebat. Het finale jeugddebat wordt op woensdag 6 oktober 1999 in de raadzaal van het gemeentehuis in Heinkenszand gehouden. Wij zouden het erg leuk vinden als ook jij op een van de voorrondes aanwezig zult zijn of misschien wel bij het finale jeugddebat. We horen graag wat er leeft onder de jeugd: dit is je kans om je stem te laten horen!

Voorrondes jeugddebat
De voorrondes voor de jongeren worden gehouden in: Ovezande, op 15-09-1999, om 19.30 uur in de jeugdsoos; Nieuwdorp, op 17-09-1999, om 19.30 uur in het Dorpshuis; Kwadendamme, op 22-09-1999, om 19.30 uur in de jeugdsoos; 's-Heer Abtskerke, op 24-9-1999, om 19.30 uur in het Dorpshuis; Lewedorp, op 29-09-1999, om 19.30 uur in de jeugdsoos; Hoedekenskerke, op 01-10-1999, om 19.30 uur in het Dorpshuis.

Jeugdparticipatie
Het jeugddebat houdt in dat we jeugdparticipatie erg belangrijk vinden. Maar wat is dat eigenlijk, jeugdparticipatie? Dat betekent niet: "U vraagt en wij draaien!". Het feit dat we een jeugddebat houden betekent ook niet dat iedere wens in vervulling gaat. Jeugdparticipatie houdt in dat de gemeente probeert rekening te houden met de jeugd in zaken als bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding, veiligheid en communicatie. De jeugd heeft namelijk vaak creatieve ideeën. Wij willen deze ideeën serieus nemen en de jeugd ook zelf verantwoordelijk maken voor de uitwerking. Daarbij trachten wij mogelijkheden in te bouwen om snel te reageren.

De vaart erin!(?)
De gemeentelijke beleidscyclus en de te volgen procedures duren in de ogen van de jeugd te lang. Via politieke discussies, onderzoek, kadernota's, inspraak, ambtelijk overleg, werkplannen en raadsvergaderingen komt gemeentelijk beleid tot stand. De gemeente(raad) neemt uiteindelijk een beslissing over voorzieningen voor bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding van de jeugd. De gemeente moet iedere beslissing zorgvuldig voorbereiden. Maar voor de jeugd is het belangrijk de vaart er in te houden. Tijdens de debatten willen wij jullie dan ook proberen duidelijk te maken dat sommige beslissingen niet op een namiddag genomen kunnen worden. Het gemeentelijk geld kan maar één keer uitgegeven worden en er moeten dus altijd keuzes gemaakt worden.

Borsels Jeugddebat Ook digitale reactie mogelijk. Reageer. We willen graag weten wat er speelt onder de jeugd en jongeren van Borsele. Daarom nodigen we je uit om naar de voorrondes en/of het centrale jeugddebat te komen. Daarnaast kun je ook je reactie kwijt op de Digitale Gemeente Borsele. Hier is een speciale reactiepagina ingericht waar je met al je opmerkingen of ideeën terecht kan. Op het centrale jeugddebat komen wij dan terug op jullie reacties. Ook kun je reageren op iets wat een ander heeft geschreven. Laat je stem horen! Voor meer informatie kun je terecht bij afdeling Welzijn van de gemeente, bij Annemarie Scholten of Margriet Rozemond, telefoon (0113) 561730. Of bij het BOS, bij Silke Heddema, tel. (0113) 311999.

Deel: ' Voorrondes Borsels Jeugddebat 1999 '
Lees ook