WERELD NATUUR FONDS


Voorstel IJsland kan daadkracht IWC ondermijnen

IJsland wil zich weer aansluiten bij de International Whaling Commission (IWC) onder het voorbehoud dat het land zich niet wil houden aan het verbod van de IWC op commerciële walvisvangst. Vandaag begint de 53ste bijeenkomst van de IWC in Londen (23 t/m 27 juli). Het voorstel van IJsland zal deze week besproken worden. Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat als de IWC dit verzoek inwilligt, het zichzelf de mogelijkheid ontneemt om in de toekomst bindende afspraken te maken. Elke staat die nu is aangesloten bij de IWC (37 staten in 2000) zou dan afstand kunnen nemen van de commissie, om in een later stadium met eigen voorwaarden voor de walvisvangst weer aansluiting te zoeken.

Geen enkele deelnemende staat heeft in het verleden geprobeerd zich aan te sluiten bij de IWC zonder zich te willen houden aan alle reeds gemaakte afspraken. Als de beslissingen die de IWC neemt niet als bindend worden ervaren verliest de commissie al haar autoriteit, zo meent het Wereld Natuur Fonds. Het IWC maakt bijvoorbeeld afspraken op het gebied van walvisvangst-limieten en beschermde walvisreservaten in zee. Het wegvallen van bindende IWC-regelgeving brengt de nog resterende walvispopulaties direct in gevaar. 'Noorwegen en Japan zeggen al geruime tijd dat zij willen komen tot nieuwe management procedures om de walvisvangst te reguleren. Beide landen moeten nu óf IJsland overtuigen om mee te doen zonder zich aan afspraken te onttrekken óf tegen toetreding van IJsland stemmen', aldus Cassandra Phillips van het Wereld Natuur Fonds.

IJsland was al eerder aangesloten bij de IWC maar vertrok in 1992. Nu kondigt het land aan opnieuw te willen aansluiten, onder het voorbehoud dat het land zich niet wil houden aan het in 1986 ingestelde verbod op commerciële walvisvangst. IJsland heeft in het verleden gejaagd op diverse walvissoorten en heeft alle benodigde faciliteiten, inclusief schepen, nog paraat. Voormalige walvisjagers hopen nu dat de regering van IJsland het jagen weer zal toestaan. De vraag naar walvisvlees binnen IJsland is niet erg groot, maar walvisjagers willen het vlees exporteren naar Japan waar de prijzen minstens vier maal hoger liggen.

Tegelijkertijd groeit het 'whale watch' toerisme in IJsland sterk. Het aantal toeristen dat gebruik maakte van deze mogelijkheid om walvissen in het wild te bewonderen, is in IJsland gestegen van 100 in 1991 tot 44.000 in 2000. Recente analyses tonen aan dat het 'whale watch' toerisme in IJsland (opbrengst circa $10 miljoen) meer oplevert dan eventuele hervatting van de commerciële walvisvangst. Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat gecontroleerd toerisme een beter alternatief is dan ongecontroleerde jacht.


Informatie op internet: www.panda.org/species/iwc

Meer informatie: Esther Naber, persvoorlichter
telefoon: 030-6937832, mobiel: 06-29535947
email: enaber@wwfnet.org

23 jul 01 01:01

Deel: ' Voorstel IJsland kan daadkracht Walvis Commissie ondermijnen '
Lees ook