IXOS SOFTWARE AG

IXOS wil na succesvol boekjaar omzet en winst verhogen

IXOS wil na succesvol boekjaar 2000/2001 omzet en winst met 10-15 % verhogen

Goede groeivooruitzichten voor 2001/2002 na aanzienlijke winststijging in het voorbije boekjaar - Groep zal profiteren van groei op documentbeheermarkt

München/Grasbrunn, 19 september 2001 - IXOS SOFTWARE AG (NASDAQ: 'XOSY', NEUER MARKT: 'XOS', symbool (WKN) 506150), een toonaangevende wereldwijde leverancier van oplossingen voor eBusiness-documentbeheer, verwacht dat in het huidige boekjaar 2001/2002 zowel zijn opbrengst als zijn winst vóór intrest en belasting (EBIT) met 10 tot 15 % zal stijgen. De Raad van Bestuur van IXOS deelde dit vandaag mee op een bijeenkomst voor de pers en voor analisten in Frankfurt. De internationale specialist in documentbeheersystemen (DMS, document management systems) verwacht gelijkaardige groeicijfers voor de volledige DMS-markt en is van oordeel dat het bedrijf zich in een goede positie bevindt om mee te profiteren van deze groei. De bijeenkomsten hadden plaats naar aanleiding van de officiële publicatie van het jaarverslag 2000/2001 van IXOS, dat een positief resultaat en een aanzienlijke omzet- en winststijging kan voorleggen.

'Dankzij ons succesvolle productaanbod en de voltooiing van onze herstructureringsmaatregelen willen we ons marktaandeel verder verhogen en onze rendabele groei voortzetten', aldus Chief Executive Officer Robert Hoog. De verkoop van nieuwe producten - vooral dan het eCon Oplossingenpakket dat IXOS in februari 2001 lanceerde - zal de business sterk stimuleren. Het bedrijf brengt onder dit overkoepelende merk vier volledig geïntegreerde productengamma's op de markt die alle aspecten omvatten van inter- en intrabedrijfsdocumentbeheer.

Hoog kondigde aan dat IXOS zijn succesvolle bedrijfsstrategie zal voortzetten. Die is gebaseerd op drie pijlers:

& nr. 61623; IXOS concentreert zich op software waarmee bedrijven al hun elektronische documenten kunnen verwerken en opslaan, met een hoge graad van veiligheid en schaalbaarheid.
& nr. 61623; De oplossingen van IXOS kunnen naadloos geïntegreerd worden in alle grote applicatieomgevingen zoals SAP, Microsoft en IBM/Lotus Notes.
& nr. 61623; Daarnaast biedt IXOS strategisch advies, onderhoud en andere diensten aan vanuit één enkele bron. Daarmee komt het tegemoet aan alle behoeften van zijn klanten voor het beheer van elektronische documenten.

Boekjaar 2000/2001: winststijging, kostendaling

'IXOS beschikt over een stevig financieel draagvlak om de uitvoering van onze strategische doelstellingen te ondersteunen', benadrukte Chief Financial Officer Peter Rau. In 2000/2001 haalde het bedrijf een omzet van 117,0 miljoen Euro, een stijging van 9 %, terwijl de bedrijfskosten met 19 % daalden, tot 76,1 miljoen Euro, dit dankzij een succesvol herstructureringsprogramma. Nadat IXOS in 1999/2000 af te rekenen kreeg met een eenmalig verlies en een bedrijfsresultaat (EBIT) haalde van 24,3 miljoen Euro, werd het in 2000/2001 opnieuw rendabel, met een EBIT van 6,0 miljoen Euro. Dit komt overeen met een EBIT-marge van 6 % en een winst per aandeel van 0,34 Euro (tegenover
1,4 Euro in het vorige boekjaar).


IXOS is een wereldwijd sterk uitgebouwd bedrijf. Net als de voorbije jaren bleef de omzet stijgen in Amerika (37,7 miljoen Euro, 32 % van de totale omzet), Europa, het Midden-Oosten en Afrika (30,0 miljoen Euro, 26 % van de totale omzet) en in Azië-Pacific (17,2 miljoen Euro, 15 % van de totale omzet). De omzet in Duitsland daalde echter van 35,2 miljoen Euro naar 32,1 miljoen Euro, na een zwak eerste kwartaal, en bedraagt nu 27 % van de totale omzet. Een opsplitsing per divisie toont aan dat de licentie-inkomsten goed zijn voor 50 % van de omzet, diensten 27 % en onderhoud 23 %. De bemoedigende groei van de onderhoudsbusiness is te danken aan de toename van het aantal wereldwijd geïmplementeerde installaties (1.550 in het voorbije boekjaar, een stijging van 48 %). Het aantal werknemers daalde van 969 tot 748, vooral door het afstoten van aandelenbelangen en niet-kernactiviteiten.

Doelstellingen: leiderspositie verstevigen en productenportefeuille uitbreiden

Het hoofddoel van IXOS voor het boekjaar dat begon op 1 juli 2001 bestaat erin zijn leiderspositie in documentbeheeroplossingen voor de SAP-markt te verstevigen. Zo zal het eind 2001 een nieuwe versie lanceren van zijn sterproduct, IXOS-eCONtext voor SAP. IXOS is ook van plan zijn producten- en dienstengamma uit te breiden, bijvoorbeeld door documentbeheeroplossingen te leveren voor de CRM-producten (customer relationship management) van de twee marktleiders, SAP en Siebel. Daarnaast wil IXOS geïntegreerde oplossingen ontwikkelen voor de Sharepoint Portal Server (SPPS) van Microsoft, Microsoft Exchange en Lotus Notes van IBM, de wereldleiders in groupware-applicaties.

IXOS verwacht voor het eerste halfjaar een omzet- en EBIT-stijging met één cijfer en voor het tweede halfjaar een stijging met twee cijfers (1 januari tot 30 juni 2002).

Over IXOS

IXOS is marktleider op het gebied van softwareoplossingen voor het beheer van bedrijfsdocumenten in inter-enterprise systeemomgevingen. De oplossingen van IXOS beheren alle eBusiness documenten en passen ze naadloos in digitale zakelijke processen.

Vooraanstaande bedrijven uit diverse industrietakken kozen voor IXOS SOFTWARE AG als strategische partner. IXOS implementeerde met succes meer dan 1 550 installaties wereldwijd. Meer dan 940 000 gebruikers werken met IXOS eBusiness document solutions. IXOS vervolledigt haar productenportefeuille met een uitgebreide reeks diensten, waaronder een 7 x 24 uur technische ondersteuning en een wereldwijd team van hoog gekwalificeerde consultants.

De aandelen van IXOS SOFTWARE AG worden verhandeld op het Neue Markt-segment van de Beurs van Frankfurt onder het symbool 'XOS' (WKN 506150). In de Verenigde Staten worden American Depositary Shares (ADS) verhandeld op de NASDAQ National Market onder het symbool 'XOSY'.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IXOS SOFTWARE AG
Gala Conrad, Director, Investor Relations
Bretonischer Ring 12
D-85630 Grasbrunn / München
Duitsland
Tel: +49-89-46 29 2400
Fax: +49 89 46 29 33 2200
E-mail: ir@ixos.de

20 sep 01 10:00

Deel: ' Vooruitzichten IXOS '
Lees ook