Vopak NV

Vopak en Broström

Vopak verkoopt aandelen Broström

Vopak en Broström starten strategische alliantie

Rotterdam, 15 mei 2002

In lijn met eerdere aankondigingen dat Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) zijn huidige deelname van 50% in het aandelenpakket van Broström A.B. (Broström) voornemens is te reduceren, kondigen beide ondernemingen nu aan dat Vopak alle 'B'-aandelen in Broström heeft verkocht. Deze B-aandelen vertegenwoordigen 49% van het kapitaal en 29% stemrecht in het bedrijf. Na deze verkoop behoudt Vopak nog 273.880 'A'-aandelen die 1% van het kapitaal vertegenwoordigen en een stemrecht van 6%.

Nordea Securities, in dezen de financiële adviseur van Vopak, heeft de 'B'-aandelen geplaatst bij circa 40 Scandinavische en andere internationale institutionele investeringsmaatschappijen.

De totale opbrengst van deze transactie voor de verkoper bedraagt tot op heden EUR 58 miljoen een bedrag dat de boekwaarde van het aandelenpakket benadert.

Zodra deze transactie is voltooid, zal Vopak gedurende de komende dagen het volledige pakket 'A'-aandelen verkopen aan Broströms resterende 'A'-aandeelhouders.

Strategische Alliantie
Vooruitlopend op Vopaks verkoop, en om er zeker van te zijn dat het serviceniveau voor huidige en toekomstige klanten gewaarborgd blijft, zijn Vopak en Broström een strategische alliantie aangegaan waarbij beide ondernemingen samenwerken in de ontwikkeling van geïntegreerde logistieke diensten voor de olie- en chemische industrie. Deze alliantie maakt het Vopak en Broström mogelijk om, indien de olie- en chemische markten daarom vragen, logistieke services aan te bieden waarbij zeetransport van vloeibare stoffen wordt gecombineerd met tankopslag en binnenvaart.

Voor de implementatie van de strategische alliantie hebben Broström en Vopak een gecombineerde 'Strategic Alliance Board' opgericht om ervoor te zorgen dat beide ondernemingen volledig profiteren van de toenemende vraag naar geïntegreerde diensten van wederzijdse klanten in de olie- en chemische industrie.

Aldus Lennart Simonsson, CEO van Broström A.B.:
"De verkoop door Vopak vergroot de free-float en liquiditeit van onze aandelen, waardoor de prijsstelling van het aandeel efficiënter plaatsvindt. Hiervan zullen alle Broström-aandeelhouders profiteren."

Paul Govaart, lid van de Raad van Bestuur van Vopak, in een reactie op de onlangs ondertekende strategische alliantie: "Deze strategische alliantie is een logisch vervolg op de nauwe samenwerking die onze beide bedrijven al jaren onderhouden, waarbij veiligheid en betrouwbaarheid in de dienstverlening naar klanten in de olie- en chemische industrie steeds centraal hebben gestaan."

Profiel Boström A.B.
Broström Is één van de leidende logistieke bedrijven in de olie- en chemie industrie gespecialiseerd in zeetankvaart en maritieme dienstverlening.

Profiel Vopak
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord-Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra.

Voor nadere informatie:

Broström A.B.
Lennart Simonsson, CEO
Telefoon : +46 31 616100

Website : www.brostroms.se

Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication Investor Relations Michiel van Ravenstein Bart van Dam Telefoon: 010 4002777 Telephone: 010-400 2716

E- mail : corporate.communication@vopak.com
Website: www.vopak.com

Einde persbericht

Deel: ' Vopak en Broström starten strategische alliantie '
Lees ook