Vraag naar gastouder aan huis sterk toegenomen in 2013


Amsterdam, 20131217 -- 4Kids signaleert een sterk toenemende vraag naar gastouders aan huis. Terwijl de vraag naar kinderopvang in 2013 terugliep, groeide landelijk het aantal ouders met een gastouder aan huis met maar liefst 25%. Het past bij de trend waarin ouders steeds meer ontzorgd willen worden en tegelijkertijd kritisch kijken naar hun uitgaven.

Verklaring

In de krant lees je het vaak: jonge ouders worden steeds drukker. Ouders werken steeds meer uren per week en het combineren van werk en privé wordt daardoor zwaarder. Het gesleep van de kinderopvang naar school, naar sport en weer naar huis breekt hen op. Ook voor de kinderen is dit onrustig. De politiek vraagt al jaren om het werkende ouders gemakkelijker te maken en meer rust voor de kinderen te creëren.

De gastouder aan huis wordt daarom steeds populairder. Sebastiaan Dekkers, directeur van 4Kids: “Een gastouder aan huis is ideaal voor tweeverdieners. Het geeft veel rust voor de kinderen. Zij zijn in hun eigen huis en buurt, met hun eigen spullen en hun eigen ritme. Ouders hoeven zich ’s avonds niet te haasten om de kinderen op tijd op te halen van dagverblijf of BSO. Ook kan worden afgesproken dat het huis is schoongemaakt, de boodschappen zijn gedaan en het eten is gekookt als de ouders thuiskomen. Zo houden ouders meer quality time over voor hun gezin. Bovendien is deze vorm van opvang voor de meeste ouders niet duurder dan het kinderdagverblijf.”

Kans voor werkloze leidsters

Leidsters die zijn ontslagen uit kinderdagverblijven profiteren van de toenemende vraag. Voor hen is opvangen bij ouders thuis een mooie manier om aan het werk te blijven. Je ziet zelfs ouders (soms met andere ouders samen) het kinderdagverblijf opzeggen, omdat hun favoriete leidster daar niet kan blijven, om haar vervolgens een baan als gastouder aan huis aan te bieden.

Verschillende varianten

Er zijn verschillende varianten mogelijk van gastouderopvang aan huis. 4Kids heeft op www.4kids.nl/ouders/varianten-gastouderopvang elke vorm beschreven met zijn eigen voordelen en voorwaarden.


Deel: ' Vraag naar gastouder aan huis sterk toegenomen in 2013 '
Lees ook