Vraag vaker hoe het met je leerlingen gaat


Een goed geïmplementeerde meldcode helpt het verschil maken voor een mishandeld kind

Driebergen-Rijsenburg, 20141215 -- Een goed geïmplementeerde meldcode op school kan een grote rol spelen bij het vroegtijdig signaleren van onveilige opvoedsituaties bij jongeren, bijvoorbeeld kindermishandeling. Kinderen die opgroeien in onveiligheid kunnen de gevolgen hiervan namelijk jarenlang met zich meedragen. Maar alleen het hebben van een meldcode is niet voldoende. Vooral mentoren moeten geschoold worden om de juiste vragen te kunnen stellen en problemen te herkennen.

Om scholen hierbij te ondersteunen is Augeo gestart met een nieuwe campagne binnen het voortgezet onderwijs, waarbij scholen e-learning over de meldcode kunnen volgen. Scholen die vóór 1 april 2015 een lidmaatschap afsluiten, krijgen 50% korting.

Elkaar scherp houden
Volgens Mariëlle Dekker, directeur Augeo, kan scholing een belangrijke bijdrage leveren aan het vergroten van de bewustwording rondom het thema kindermishandeling. Gemiddeld zit er in elke schoolklas één kind dat verwaarloosd, mishandeld of misbruikt wordt. ‘De kans dat je hier als onderwijsprofessional op enig punt in je carrière mee geconfronteerd wordt, is dus heel groot. Door regelmatig aandacht te besteden aan het onderwerp en continu alert te blijven kan je probleemsituaties sneller signaleren en aanpakken. Belangrijk, want kinderen kunnen zich pas maximaal ontwikkelen als zij in een veilige omgeving opgroeien.’ 

Cursussen op maat
Het lidmaatschap voor het voortgezet onderwijs bestaat uit op maat gemaakte, online cursussen voor zorgcoördinatoren, docenten/mentoren, bestuurders en conciërges. Voor een vast bedrag per jaar kunnen meerdere medewerkers tegelijk geschoold worden. Voor de ontwikkeling van de cursussen is nauw samengewerkt met professionals en organisaties uit het onderwijsveld. Een overzicht van de cursussen en tarieven is te vinden op: www.augeoacademy.nl/vo.

Onderwijsspecial TKM
Naast het online cursuspakket ontvangen cursisten ook een gratis abonnement op het tijdschrift over kindermishandeling en huiselijk geweld (TKM), https://www.augeomagazine.nl/. Onlangs verscheen er, als onderdeel van de campagne, een speciale editie voor professionals in het voortgezet onderwijs. In de special ‘Weet wat er leeft, thuis en op school’ wordt ingegaan op achtergronden van onveiligheid en wat je hier als onderwijsprofessional aan kunt doen.


Deel: ' Vraag vaker hoe het met je leerlingen gaat '
Lees ook