CDA

: Tweede Kamer : Permethrine als preventie tegen malaria (050899)

Permethrine als preventie tegen malaria (050899)

Den Haag, 5 augustus 1999

Schriftelijke vragen van het lid Buijs (CDA) aan de minister van VWS.


1. Kent u het bericht dat door reizigers naar de tropen steeds lichtzinniger wordt omgegaan met malaria en het middel Lariam tegen malaria niet geslikt wordt omdat men geschrokken is van berichten over allerlei nare bijwerkingen? 1)


2. Vormt het insecticide permethrine, voor het impregneren van bijvoorbeeld horren en bednetten, een probaat preventief middel tegen malaria en is het ongevaarlijk voor mensen?


3. Kunt u bevestigen dat dit middel, in tegenstelling tot in andere landen, in Nederland niet geregistreerd is voor het gebruik tegen malaria (), terwijl het wel gewoon in vlooienbanden zit en met kilos in de land- en tuinbouw wordt gebruikt?


4. Welke invloed kan er van permethrine uitgaan op het milieu indien toegepast voor bijvoorbeeld het impregneren van horren en bednetten?


5. Welke redenen liggen aan het niet-registreren van permethrine ten grondslag?


6. Is het u bekend dat desondanks de tropenpoli van het Radboudziekenhuis in Nijmegen toch permethrine uitdeelt aan haar eigen tropengangers? Wat is uw oordeel daarover?


7. Wordt overwogen permethrine alsnog in Nederland te registreren als preventief middel tegen malaria en zo ja, onder welke condities zou het dan verkrijgbaar moeten zijn?

1) De Gelderlander, 23 juni 1999

Deel: ' Vragen CDA over Permethrine als preventie tegen malaria '
Lees ook