Vrede van Nijmegen penning voor Umberto Eco

Umberto Eco krijgt dit jaar de Vrede van Nijmegen Penning. De Italiaanse auteur en wetenschapper ontvangt de onderscheiding vanwege zijn bijdrage aan de discussie en het denken over Europa. Eco krijgt de penning op 7 mei. Die dag komt hij naar Nijmegen om  de Vrede van Nijmegen lezing uit te spreken.

Eco wint Vrede van Nijmegen PenningDe Vrede van Nijmegen Penning werd in 2010 voor het eerst uitgereikt. Het is een onderscheiding voor internationale hoofdrolspelers die zich inzetten  voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. De penning is in het leven geroepen door de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen, Royal Haskoning en het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Echte Europeaan Paul Sars, decaan aan de Nijmeegse Letterenfaculteit, vindt de onderscheiding voor Umberto Eco meer dan terecht. ?Omdat  Eco wetenschapper én literator is. In beide vakgebieden heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend.' Sars noemt de Italiaanse schrijver ?een echte Europeaan'. De meesterwerken die Eco schreef, gaan voor een groot deel over de ontwikkeling van Europese culturen door de jaren heen. Zijn bekendste werk De naam van de Roos (1980) speelt zich af in een middeleeuws klooster en zijn laatste boek De begraafplaats van Praag (2011) gaat over het antisemitisme en het politieke Europa van de negentiende eeuw.

Groot publiek ?Eco weet zowel als schrijver en als wetenschapper het grote publiek te bereiken', zegt Paul Sars. De Italiaanse bestsellers zijn in vrijwel alle Europese talen verschenen. Als wetenschapper was Eco belangrijk voor de tekenleer - het gebruik van tekens en systemen in taal. Hij nam ook deel aan het Old Europe, new Europe, core Europe, een project uit 2005 waarbij vooraanstaande Europese intellectuelen reflecteerden over de positie van de Europese Unie in de wereld. Eco beschreef Europese eenheid niet zozeer als noodzakelijk maar als onvermijdelijk.

Naar Nijmegen Paul Sars hoopt dat Umberto Eco in mei, als hij toch in Nijmegen is voor de Vrede van Nijmegen lezing, ook de Letterenfaculteit aandoet. Daar gaat hij voor bemiddelen. ?Er zijn hier veel mensen die graag met hem over de taalwetenschap en literatuur willen praten.'  De tweejaarlijkse Vrede van Nijmegen penning werd in 2010 voor het eerst uitgereikt. Destijds was Jacques Delors de ontvanger vanwege zijn voorzitterschap van de Europese commissie van 1985 tot 1995. / Annemarie Haverkamp

Deel: ' Vrede van Nijmegen penning voor Umberto Eco '


Lees ook