P E R S B E R I C H T

Vredesactiviste vrijgelaten uit Schotse gevangenis

Coulport, Schotland, donderdag 19 augustus 1999. Vanochtend vroeg om 7.15 uur is de Nederlandse Marjan Willemsen (22, Gemert) na 6 dagen vrijgelaten uit de Schotse gevangenis waar zij verbleef voor het voeren van acties tegen het Britse kernwapensysteem. Zij zegt: ,,Ik ben heel blij weer vrij te zijn, maar dit zal me absoluut niet tegen houden in het ondernemen van verdere acties. Ik wil niet naast de zijlijn toe staan kijken hoe onze aarde en haar bewoners vervuild en bedreigd worden.''

In augustus vorig jaar is Willemsen twee maal aangehouden in haar pogingen een Schotse atoomduikbotenbasis binnen te komen. Op 17 februari 1999 heeft zij een Schotse rechter uitgelegd waarom ze dat deed, maar hij was het niet met haar eens. Haar informatie over de uitspraak van het Internationaal Hooggerechtshof veegde hij van tafel met de mededeling: ,,Internationaal recht is niet van toepassing op Schots recht''. Marjan kreeg een boete opgelegd van 100 Pond (ong. Fl. 320,-), die zij weigerde te betalen.

Vrijdag 13 augustus jl. werd zij aangehouden in het aktiekamp van Trident Ploughshares 2000, voor het niet betalen van deze boete. Zij werd overgebracht naar een politiecel in Clydebank. Op maandag werd ze voorgeleid en gevraagd waarom ze niet betaald had, waarop zij dezelfde uitleg gaf als tijdens haar rechtzaak in februari. De rechter veroordeelde haar tot 7 dagen cel, waarvan zij de helft de afgelopen dagen heeft doorgebracht in de Cornton Vale vrouwengevangenis in Stirling.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Noten voor de redactie:


* Marjan Willemsen kan (mobiel) gebeld worden op: 0031-628458397


* David Mckenzie de woordvoerder van de Trident Ploughshares 2000-campagne is te bereiken op: 0044-1436850488, of mobiel op: 0044-7775711054.


* TV beelden van de eerste actie waarvoor Willemsen gearresteerd is zijn verkrijgbaar bij Huib Schoonhoven: 033-4654006.


* Leden van Trident Ploughshares 2000 proberen Groot Brittannie te ontdoen van illegale massavernietigingswapens door geweldloze directe acties. Volgens hen is het nucleaire wapensysteem een dreiging met totale vernietiging en volkerenmoord.


* Het Internationaal Hooggerechtshof verklaarde op 8 juli 1996 dat 'het dreigen met en het gebruiken van nucleaire wapens in strijd is met de wet', en dat er 'geen situaties gevonden zijn waarin het dreigen met of gebruiken van deze wapens wel wettelijk zou zijn.'


* Meer informatie over (akties tegen) kernwapens op de Nederlandse web site: https://www.ddh.nl/vrede/kernwapens/index.html


* De internet-site van TP2000 is: https://www.gn.apc.org/tp2000/

Deel: ' Vredesactiviste vrijgelaten uit Schotse gevangenis '
Lees ook