Ontwapenende millenniumnacht te Gent

Vredesbeweging verzamelt wapens om ze om te smeden tot vredessculpturen

Uitnodiging persconferentie: donderdag 30 december 1999 - 10u30 Gents Ecologisch Centrum, Maria-Hendrikaplein 5-6, 9000 Gent Persbericht
Gent, 27 december 1999 - Tijdens de oudejaarsnacht en de millenniumwissel organiseert Voor Moeder Aarde i.s.m. het beeldhouwerscollectief Loods 13 van Walter De Buck een 'ontwapenende millenniumnacht'. Dit tekent de start van een project voor de promotie van het afschaffen van oorlog. Bedoeling is vanaf oudejaarsnacht 'ongeladen' lichte wapens in te zamelen, zoals o.a. revolvers, geweren, machinegeweren en zwaarden. In het voorjaar zullen deze worden omgesmeed tot vredessculpturen door de leden van het beeldhouwerscollectief. Deze vredesmanifesten zullen een permanente plaats krijgen aan de voorgevel van het pas geopende Gents Ecologisch Centrum recht tegenover de hoofduitgang van het Sint-Pietersstation.
De voorbije eeuw werd zoals geen andere getekend door bloedige, moorddadige en onmenselijke oorlogen. Ook de militaire budgetten namen zoals nooit tevoren buitengewone proporties aan. Dit terwijl een groot deel van de wereldbevolking tot vandaag verstoken blijft van voldoende voedsel, proper water, gezondheidszorg, onderwijs en andere basisbehoeften. Met dit vredesproject wil Voor Moeder Aarde een aanklacht richten tegen de politiek, die zich volgens haar teveel laat inpakken door de belangen van de wapenindustrie. Zo merken ze op dat ook de paars-groene regering aanstuurt op een verhoging van het defensiebudget, dit op aandringen van de NAVO. Volgens Voor Moeder Aarde leven we vandaag in een cultuur van oorlog. Oorlog wordt niet fundamenteel in vraag gesteld, noch in de media, noch in het onderwijs. Vandaar dat de organisatoren ook oorlogsspeelgoed zullen aanvaarden, want het legitimeren van oorlog begint bij het geven van oorlogsspeelgoed aan kinderen. Walter De Buck wil met de leden van het beeldhouwerscollectief een kunstwerk maken uit plaatijzer, dat de verscheurdheid, de wonden en de tragiek van oorlog zal uitbeelden.
Voor Moeder Aarde maakt op de persconferentie donderdag a.s. een manifest bekend, dat ter ondertekening zal worden aangeboden aan bekende en minder bekende Belgen, ter ondersteuning van een geweldloze cultuur van vrede en de afschaffing van oorlog. Donderdag zullen de eerste ondertekenaars bekendgemaakt worden. Het project kent reeds bijval bij andere NGO's die hun medewerking hebben toegezegd, zoals het Forum voor Vredesactie, Pax Christi Vlaanderen en Oxfam Wereldwinkels.
Perscontact: Pol D'Huyvetter - Voor Moeder Aarde vzw 0495-28 02 59 Voor Moeder Aarde vzw
Maria-Hendrikaplein 5-6

9000 Gent
Tel 09-242 87 52
Fax 09-242 87 51
https://www.motherearth.org

Deel: ' Vredesbeweging wapens worden kunst in millenniumnacht Gent '
Lees ook