---
| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Verslag Eindhoven

8 oktober 2001 - Zo'n negentig mensen hebben vanavond meegedaan aan een stille fakkelwake tegen de 'nieuwe oorlog', op het plein voor de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven. (volgens het NOS journaal waren er 150 mensen!)
De deelnemers waren van alle leeftijden (4 - 85 jaar). Er waren opvallend veel jongeren. De wake duurde van 19:00-20:00 uur. Er was een groot spandoek met 'Gerechtigheid geen oorlog' en een kleiner spandoek met 'Oorlog is geen oplossing'. Verder waren met stoepkrijt verschillende leuzen geschilderd, zoals 'Geen oorlog'.
Veel mensen hadden zelf een fakkel, kaarsen en/of waxinelichtjes meegenomen; ter plekke waren ook 50 extra fakkels aanwezig. Voor aanvang van de wake hield Hans Matheeuwsen van het Vredesburo Eindhoven en korte toespraak over het waarom van deze wake. Verder waren er geen sprekers, noch muziek. De sfeer op het plein was goed. Er was erg veel pers op de been, zowel landelijk (NOS Journaal en Metro) als regionaal. Er was geen politie (zichtbaar) aanwezig.
Na afloop kon er worden nagepraat in het Vredesburo aan de Grote Berg 41. Het Vredesburo fungeert momenteel als lokaal informatie- en ontmoetingspunt, waar iedereen terecht kan voor een gesprek, een kop koffie, etc.
Het Vredesburo is vijf dagen per week open (tel. 040-2444707) Het initiatief tot de wake werd gisteravond in allerijl genomen door Omslag en het Vredesburo. Er werd onmiddellijk een persbericht uitgebracht, waardoor de wake vanochtend in het Eindhovens Dagblad stond aangekondigd, en de plaatselijke en regionale omroepen er melding van maakten in hun radioprogramma's. De afgelopen weken hebben Omslag en Vredesburo een lijst met email adressen aangelegd van (mogelijk) geinteresseerde mensen en groepen. Daardoor kon de oproep voor wake in korte tijd ook electronisch worden verspreid. Zo'n lijst blijkt goed te werken! Eerder al werd in Eindhoven een anti-oorlogsverklaring opgesteld, die inmiddels is ondertekend door 18 Eindhovense organisaties. (kijk op www.omslag.nl)
Afgelopen zondag hebben mensen van Food Not Bombs-Eindhoven, tijdens de maandelijkse voedsel-uitdeelactie - het Manifest tegen de 'Nieuwe Oorlog' verspreid onder geinteresseerde voorbijgangers. Voor de komende tijd zijn er geen konkrete vervolg-plannen voor wakes etc. Eindhoven.
Wel is er as. donderdagavond een 'informatie- en inspiratie-avond over het VN Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid'. In het klooster van de zusters van Liefde, aan de Hoogstraat 301a. Aanvang 20:00 uur. Gratis toegang. Gastspreker die avond is Jan Schaake. Vanzelfsprekend zal tijdens die bijeenkomst ook worden ingegaan op de huidige oorlogsontwikkelingen en mogelijk verdere lokale activiteiten. Meer informatie via 040-2525609 (zusters van de Hoogstraat) Op vrijdag 19 oktober zal de protestzanger uit de VS anti- oorlogsliederen te gehore brengen in Kafe Burgers aan de Hertogstraat. Ook bij die gelegenheid kan er uitgebreid van gedachten worden gewisseld over de actuele situatie in de wereld. Meer informatie bij Hans Matheeuwsen van het Vredesburo. Tot zover het laatste nieuws uit Eindhoven. Met vredesgroet,
Omslag, mede namens het Vredesburo
Marta Resink

Deel: ' Vredesdemonstratie in Eindhoven '
Lees ook