PERSBERICHT - 23 JUNI 1999

Vrede en mensenrechten thema’s van groots feest in Neurenberg

Vredesmaal aan de langste tafel ter wereld

Op 25 september 1999 is het 350 jaar geleden dat in Neurenberg het eerste Vredesmaal werd georganiseerd. Toen in 1648 een eind kwam aan de dertigjarige oorlog werd in Münster en Osnabrück een streep gezet onder de lange strijd. De toenmalige regeringsleiders kregen een jaar de tijd om de verordeningen, gesteld in de Vrede van Münster, ten uitvoer te brengen.

Een jaar hierna kwamen de ondertekenaars wederom bijeen op 25 september (1649). Dit maal in Neurenberg. Deze bijeenkomst werd bezegeld met een ‘Vredesmaal’. Op grootse wijze wordt die gedenkwaardige gebeurtenis dit jaar herdacht. Aan een ruim zes kilometer lange dis - door de straten van de oude binnenstad - kunt u op 25 september deelnemen aan het jubileumvredesmaal. Het is het hoogtepunt van een themaweekend dat bol staat van de festiviteiten.

Op 25 en 26 september 1999 vindt in Neurenberg een groot aantal feestelijke evenementen plaats rondom twee thema’s: vrede en mensenrechten. Volgens het uitgangspunt dat respect voor de mensenrechten leidt tot vrede, is dit een logische koppeling. Het doel van de festiviteiten is een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor vrede en mensenrechten en tolerantie voor de medemens te creëren.

Guinness Book of Records

Als alle klokkentorens van Neurenberg tegelijk hun gebeier laten horen, is dat het startsein voor het Vredesmaal op zaterdag 25 september om 14.00 uur. Vervolgens zingt een koor van vijfhonderd personen - opgesteld op acht podia langs de tafel - ‘Da Pace Domine’, wat betekent ‘Heer, Geef Vrede’. U deelt de 6,5 kilometer lange vredesdis - die begint in de historische Raadzaal
- met de Neurenbergse burgers en beroemde gasten onder wie winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, staatshoofden en prominenten uit de hele wereld. Deelname aan het Vredesmaal is gratis. Het feestmaal duurt tot 17.00 uur. Met de langste tafel ter wereld lijkt een plaats in het Guinness Book of Records onvermijdelijk en daar dingt Neurenberg dan ook naar.

Alom folklore en evenementen

Er wordt niet alleen gegeten op 25 september: het maal is onderdeel van een groots internationaal stadsfeest. Internationale groepen vullen de straten gedurende de feestelijkheden met muziek en kunsten. U wordt meegenomen naar interculturele sferen met traditionele Spaanse flamenco-nummers, accordeons, doedelzakmuziek, Dixieland en hiphop.

Swingende optredens van trommelaars, fluitisten en zelfs trommelacrobaten zijn het hele weekend te zien. Een publiekstrekker wordt het optreden van de Baselse groep ‘Breo-Clique’ die niet minder dan 25 fluitisten en 15 tamboers telt. Tijdens het Vredesmaal treedt een aantal kamerorkesten op, zodat u al etend kunt genieten van sfeervolle, akoestische tafelmuziek.

Voor de liefhebber is het vredesconcert ‘Dona nobis Pacem’ in de kerk St. Sebald de moeite waard. De entreeprijs bedraagt DM 20,- (circa ƒ 23,-). Andere aanraders zijn het filmfestival en de tentoonstelling over de historie van Neurenberg.

Prijs voor de mensenrechten

Op zondag 26 september 1999 wordt voor de derde keer de Neurenbergse prijs voor de mensenrechten uitgereikt. Hij gaat naar de juriste Fatimata M’baye uit Mauritanië. In dit kader vindt een oecumenische kerkdienst plaats die u kunt bijwonen. En tijdens de internationale conferentie ‘durch Religionen gefordert, durch Religionen bedroht’ - van 22 tot 25 september 1999 - krijgt het onderwerp vrijheid van godsdienst alle aandacht.

Arrangement

Al voor DM 155,- (circa ƒ 177,-) per persoon (op basis van een tweepersoonskamer) brengt u een weekend door in het hart van de feestelijkheden. Twee overnachtingen met ontbijtbuffet, deelname met gereserveerde plaatsen aan het Vredesmaal, een stadsrondleiding, een braadworstmaaltijd en een informatieset van Neurenberg zijn in dit arrangement begrepen.

Meer weten?
Voor meer informatie over deze en andere evenementen, arrangementen en reserveringen kunt u contact opnemen met de Congress- und Tourismus-Zentrale Nürnberg, telefoon vanuit Nederland 0049-911-23360, fax 0049-911-2336166, e-mail tourismus@nuernberg.btl.de, Internet site: www.nuernberg.de.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie en/of beeld materiaal kunt u contact opnemen met

Lankhorst Public Relations

Wilma Lankhorst
Postbus 31408
6503 CK Nijmegen

T. 024-3501717
F. 024-3501818
E-mail: lankhpr@euronet.nl

Deel: ' Vredesmaal aan langste tafel ter wereld '
Lees ook