Wereld Psoriasis Dag


125 miljoen mensen leven iedere dag met deze huidziekte

WERELDWIJD, 20101028 -- Wereldwijd vinden op vrijdag 29 oktober informatiebijeenkomsten, congressen, seminars en politieke lobby's plaats om aandacht te vragen voor de veel voorkomende, maar onderkende chronische huidziekte Psoriasis.

Psoriasis is een chronische huidaandoening die ook de gewrichten kan aantasten. Naar schatting laat maar 50% van de patinten zich behandelen - meestal te wijten aan een ontbrekende diagnose, een gebrekkige kennis van de behandelmethoden of uit schaamte. De Belgische en Nederlandse patintenorganisaties Vlaamse Psoriasis Liga en de Psoriasis Vereniging Nederland (PVN) organiseren ter gelegenheid van de Wereld Psoriasis Dag een reeks aan evenementen en bijeenkomsten.

Psoriasis Vereniging Nederland
In het kader van Wereld Psoriasis Dag is de PVN-afdeling Zuidwest Nederland op vrijdag 29 oktober aanwezig in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam, van 10.00-14.00 uur.

Activiteiten
In de Centrale Hal van het ziekenhuis staan stands met informatie over psoriasis. Psoriasis komt bij circa twee procent van de bevolking voor en kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Medewerkers leggen uit wat de aandoening inhoudt en welke behandelingen mogelijk zijn in het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum van het Sint Franciscus Gasthuis. Deze behandelingen kunnen onder andere bestaan uit zalftherapie en bad- en lichttherapie in onze moderne lichtcabines. Op verzoek kunnen bezoekers onder begeleiding van verpleegkundigen een kijkje nemen op deze afdelingen. De Psoriasis Vereniging Nederland is met een stand aanwezig.

My Happy Hair en de Vlaamse Psoriasis Liga
De campagne " My Happy Hair" zet de deuren van 10 kapsalons in Belgi open voor mensen met psoriasis. Kapsalon Dilio-Elgance op de Kabbeekvest in Tienen neemt het voortouw in Vlaams- Brabant.

Iedereen kent wel iemand met psoriasis: deze niet besmettelijke huidaandoening treft 1 Belg op 30. De afgelopen jaren zijn er reuzenstappen gezet in het behandelen van psoriasis - zowel voor de lichte, matige als zware vormen. Psoriasis kan nog altijd niet genezen worden, maar de symptomen kan je wel onder controle krijgen.

De nieuwkomer onder deze behandelingen, is een doeltreffende oplossing voor psoriasis op het hoofd, terugbetaald in Belgi sinds 2010. Het hoofd is een bijzonder zichtbare plaats, die moeilijk te verstoppen valt. Mensen met psoriasis op het hoofd blijven, meestal uit schaamte of angst, dan ook weg bij de kapper. Zonde, want iedereen verdient het om er leuk uit te zien.

Om de uitstekende, nieuwe behandelperspectieven in de bloemetjes te zetten, mogen 100 mensen met psoriasis zich gratis laten verwennen bij 10 kapsalons in Belgi. Het is een ludieke manier om duidelijk te maken: blijf er niet mee zitten, je arts of je dermatoloog kunnen je op weg helpen naar een huid zonder plekken.

De eerste kappersbeurten zijn ingepland op 28 oktober; de vooravond van de Wereld Psoriasis Dag. Iedereen met psoriasis kan zich opgeven om van deze gratis kappersbeurten te genieten.

Een mailtje naar Psoriasis Liga Vlaanderen met naam, contactgegevens en korte motivatie volstaat: info@psoriasis-vl.be

De gratis kappersbeurten kaderen in de campagne Happy Hair. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de psoriasisverenigingen Psoriasis Liga Vlaanderen, GIPSO en Psoriasis-Contact. Met de steun van LEO Pharma. Ontdek de campagne op www.myhappyhair.be

Over Psoriasis

Chronische huidziekte
Psoriasis is een van de meest voorkomende chronische huidziekten. Onderzoekers schatten in dat ongeveer 3% van de wereldbevolking lijdt aan psoriasis. de meeste mensen leren leven met dagelijks pijn, jeuk en bloedingen die de ontstekende huid veroorzaken. Naast de lichamelijke klachten moet niet onderschat worden hoe groot de psychische belasting is in al zijn vormen.

Met name schaamte en onzekerheid en de constante angst voor afwijzing maken de ziekte geestelijk belastend.

Wat is psoriasis precies?
Psoriasis wordt veroorzaakt door een versnelde groei van de opperhuid. De versnelde groei zorgt meestal voor rooie plekken op het lichaam en witte schilfering van de huid. De schilfering veroorzaakt vaak ernstige jeuk klachten wat als reactie leidt tot krabbelen met bloedingen en ontstekingen tot gevolg. Het is niet bekend hoe deze versnelde huidgroei ontstaat. Dit maakt het vinden van een effectief medicijn niet makkelijker. Er is wel aangetoond dat er een erfelijke aanleg voor psoriasis bestaat.

Vormen van psoriasis
De bekendste vorm van psoriasis is psoriasis vulgaris. Vulgaris bestaat uit scherp begrensde plekken van de huis met een rode ondergrond voorzien van witte schilfers. Vulgaris komt het meest voor op de ellebogen, kien en op de onderrug. Minder vaak bestaat de psoriasis uit kleine druppelvormige plekjes over het hele lichaam, psoriasis guttata genoemd. Andere plekken waar psoriasis voor kan komen zijn het behaarde hoofd en de nagels. Natuurlijk kan de vorm en het voorkomen per persoon verschillend zijn.

Psoriasis artritis
Psoriasis kan samengaan met psoriasis artitis (arthropathica), dit leidt tot ontstekingen van de gewrichten. Gewrichten voelen warm aan en kunnen rood, gezwollen en/of pijnlijk zijn.

Wereld Psoriasis Dag 2010
Voor meer informatie over Wereld Psoriasis dag verwijzen we je naar de internationale website www.worldpsoriasisday.com

Psoriasis Blog Network


Deel: ' Vrijdag 29 oktober 2010 Wereld Psoriasis Dag '
Lees ook