’Vrijstelling bestrijdingsmiddelen tegen tijgermug is illegaal’


Door falend beleid van minister Schippers moet staatssecretaris Mansveld in strijd met wet handelen

AMSTERDAM, 20130728 -- Volgens het platform Stop invasieve exoten heeft staatssecretaris Mansveld van Milieu in strijd met de wet een vrijstelling verleend voor het gebruik van een aantal biociden ter bestrijding van de tijgermug. De bestrijding was nodig omdat bij bandenbedrijf Joop Arts in Oss voor het vierde achtereenvolgende jaar tijgermuggen waren ontdekt, die waren meegelift met de import van gebruikte banden. En de verwachting is dat de gevaarlijke mug bij meer bandenbedrijven zal opduiken.

De Aziatische tijgermug kan meer dan 20 virusziekten en parasieten overdragen (zoals knokkelkoorts, hersenontsteking en hartworm) en kan zich in Nederland vestigen, omdat het klimaat hier geschikt is. De tijgermug komt Nederland binnen via de import van Lucky bambooplantjes uit China en gebruikte banden (van ondermeer vrachtwagens, vliegtuigen en tractors) uit landen waar de mug gevestigd is.

Op 8 juli trof de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tijgermuggen aan bij Joop Arts BV, importeur van gebruikte banden gevestigd aan de Rijnstraat 9F in Oss. Acht dagen later verzocht minister Edith Schippers van Volkgezondheid (die verantwoordelijk is voor de aanpak van de tijgermug) aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu (die verantwoordelijk is voor het bestrijdingsmiddelenbeleid) om een vrijstelling voor de middelen VectoBacWG, VectoMax en Aqua-K-Othrine. Een week later verleende Mansveld de vrijstelling, die dezelfde dag werd gepubliceerd op www.rijksoverheid.nl en in werking trad. Twee dagen later, op 25 juli, startte de NVWA met de bestrijding.

“Ten eerste is het verbazingwekkend dat er nu ruim twee weken verstreken tussen de vondst en de verlening van de vrijstelling. Vorig jaar kostte dat maar vijf dagen, gelet op de tekst van de vrijstelling die toen werd verleend. En elke dag dat wordt gewacht met bestrijding krijgt de mug meer kans om zich te verspreiden en te vestigen,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten.

“Je zou toch verwachten dat die aanvragen en vrijstellingen gewoon al klaarliggen, met handtekening en al. Dan hoeft alleen de datum te worden ingevuld en klaar is Kees.” Want inmiddels is er sinds 2010, toen voor het eerst tijgermuggen bij bandenbedrijven werden gevonden, sprake van jaarlijks terugkerende routine.

“En daar zit meteen een juridisch knelpunt,” aldus Reinhold. “Want volgens de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (die weer gebaseerd is op een Europese richtlijn) mag de staatssecretaris van Milieu alleen een vrijstelling verlenen indien sprake is van ‘een onvoorzien, niet op andere wijze te bestrijden gevaar.’ Als een gevaar zich al jarenlang voordoet, kun je niet meer zeggen dat het onvoorzien is.”

“Bovendien kan het gevaar van vestiging van de tijgermug op een andere wijze bestreden worden. De minister van Volksgezondheid zou van de handelaars moeten eisen dat de banden worden geïmporteerd zonder tijgermuggen. Dat kan door de banden droog in de container te doen en vervolgens in die container een gasvormig bestrijdingmiddel te gebruiken dat de muggeneitjes afdoodt. Zo gebeurt het al jaren in Australië. Dat gas kun je na gebruik weer opvangen en daarmee is deze aanpak ook nog eens veel beter voor het milieu dan het spuiten van (soms zeer schadelijke) biociden op en rond de bedrijven. En zo kun je ook voorkomen dat een staatssecretaris van Milieu door een minister van Volksgezondheid onder druk wordt gezet om illegaal te handelen.”


Deel: ' ’Vrijstelling bestrijdingsmiddelen tegen tijgermug is illegaal’ '
Lees ook