Ingezonden persbericht

International Film Festival Rotterdam
UITNODIGING & PERSBERICHTEN
29 augustus 2001

Betreft: vroege persvoorstelling & persberichten 'in den tag hinein' & 'Bad Company'

Geachte mevrouw, heer,

Het International Film Festival Rotterdam en het Filmmuseum nodigen u van harte uit voor de vroege persvoorstelling van twee Tiger Releases op:

Vrijdag 21 september 2001, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam

Programma:

10.30 - 12.30 uur
'in den tag hinein' (VPRO Tiger Award 2001)
(regie: Maria Speth, Duitsland, 2001, 35 mm, kleur, 120 minuten, Duitstalig, Nederlands ondertiteld, première: 15 november 2001)

13.00 - 14.40 uur
'Bad Company' (VPRO Tiger Award 2001 & FIPRESCI Award) (regie: Furumaya Tomoyuki, Japan, 2001, 35 mm, kleur, 98 minuten, Japans, Nederlands ondertiteld, première: 22 november 2001)

Hieronder vindt u van beide films persberichten.
Foto's zijn digitaal beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite https://www.filmfestivalrotterdam.com

N.B. de landelijke persvoorstelling van deze films vindt plaats op vrijdag 2 november a.s., 10.30 14.40 uur in het Filmmuseum.

Met vriendelijke groet,

Bert-Jan Zoet
Persvoorlichter International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT
International Film Festival Rotterdam 29 augustus 2001

Beeldschone 'in den tag hinein' (Tiger Award 2001) vanaf 15 november in filmtheaters

Op 15 november 2001 gaat in Het Ketelhuis in Amsterdam 'in den tag hinein' van Maria Speth in première; vervolgens reist de film langs Nederlandse filmtheaters. De beeldschone film, over een jonge vrouw in Berlijn die relaties heeft met twee zeer verschillende mannen, won tijdens het afgelopen International Film Festival Rotterdam een Tiger Award. Eind maart 2001 werd 'in den tag hinein' bekroond met de Grote Juryprijs van het 23e Festival International des Films de Femmes (Créteil, Frankrijk).

'in den tag hinein' is, na '25 Watts', de tweede prijswinnaar van het afgelopen IFFR die het festival, in samenwerking met het Filmmuseum, in de Nederlandse filmtheaters uitbrengt. Op 22 november a.s. volgt de derde winnaar: 'Bad Company' van Furumaya Tomoyuki.

Lynn, tweeëntwintig, woont in bij haar broer in Berlijn. Daar geniet ze van de voordelen van het familieleven, zonder zich er werkelijk bij betrokken te voelen. Ze heeft geen precies doel in haar leven, maar weet door haar directe en spontane karakter de belangstelling van veel mensen te trekken. Ze werkt, geniet van het Berlijnse nachtleven en als ze zin in sex heeft gaat ze naar haar vriendje David.

Het leven van David verloopt heel anders: hij gaat geheel op in zijn zeer gedisciplineerde zwemtrainingen voor de wereldkampioenschappen. David is niet van plan om zich iets aan te trekken van de complicerende factoren van een relatie met Lynn. Wanneer Lynn als cassière in een restaurant de Japanse student Koji ontmoet, wordt alles veel ingewikkelder. Hoewel ze maar weinig woorden met elkaar kunnen wisselen, is het al snel duidelijk dat hun gezamenlijke momenten voor beiden veel betekenen. Samen zwerven ze door de stad, gaan de kroeg in en vrijen met elkaar. Maar er is een probleem: Lynn is niet van plan haar relatie met David op te geven.

'in den tag hinein' is de afstudeerfilm van Maria Speth aan de Konrad Wolf Akademie en tevens de eerste lange film geproduceerd door November Film. Mede door de beeldschone cinematografie doet de film denken aan de sensitiviteit van recente Aziatische voorbeelden die de zoekende, verloren zielen in de grootstedelijke ruimte tot onderwerp hadden. De hoofdrol wordt gespeeld door Sabine Timoteo, winnares van een Bronzen Luipaard in Locarno 2000 voor haar rol in 'L'amour, l'argent, l'amour' van Philip Gröning. Deze film was ook te zien tijdens IFFR 2001.

Maria Speth (1967, Titting, Duitsland) volgde acteerlessen bij Janina Szarek en werkte sinds 1991 als montage- en regie-assistente mee aan films en televisieprogramma's. Sinds 1996 studeert ze aan de Konrad Wolf film- en televisieacademie in Potsdam. 'in den tag hinein' is haar afstudeerfilm. Ze regisseerde daarvoor 'Mittwoch' (1995, korte film), 'Knastmütter' (1997, documentaire) en 'Barfuß' (1999, korte film).

De Tiger Award Jury motiveerde de beslissing 'in den tag hinein' te bekronen met de volgende uitspraak: "Met haar indringende, poëtische cinematografie, gebruikt Maria Speth de vervreemding van de moderne stedelijke omgeving als meer dan puur achtergrond. Haar sensuele en fragiele beelden vervolmaken het geduldige en loyale portret dat zij schetst van een ambivalente jonge vrouw in haar rusteloze verlangen naar voldoening en richting in het leven."

Aan de drie VPRO Tiger Awards is een prijs verbonden van elk 10.000 Euro, ter beschikking gesteld door de VPRO. De omroep koopt de drie films bovendien aan voor televisie-uitzending. Samen met het Filmmuseum brengt het International Film Festival Rotterdam de drie winnende films uit in de Nederlandse filmtheaters. '25 Watts' van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll werd in Nederland uitgebracht op 2 augustus 2001. 'Bad Company' van Furumaya Tomoyuki wordt uitgebracht op 22 november 2001.

Links
Hochschule für Film und Fernsehen Potsdam-Babelsberg: https://www.hff-potsdam.de Festival International des Films de Femmes: https://www.filmsdefemmes.com

'in den tag hinein'

Regie: Maria Speth
Duitsland, 2001
Kleur, 35 mm, 120 minuten
Productie: November Film, Brigit Mulders, Klaus Salge, Claudia Tronnier Scenario: Maria Speth
Camera: Reinhold Vorschneider
Montage: Dietmar Kraus
Art direction: Heike Wolf
Geluid: Johannes Grehl
Cast: Sabine Timoteo, Hiroki Mano, Florian Müller-Mohrungen, Sabine Riedel, Nicole Marischka Print/Sales: November Film
Distributie Nederland: IFFR / Filmmuseum

Noten aan de redactie

· PERSVOORSTELLINGEN 'in den tag hinein':
Vroeg: vrijdag 21 september, 10.30 uur, Filmmuseum (aansluitend 'Bad Company') Landelijk: vrijdag 2 november, 10.30 uur, Filmmuseum (aansluitend 'Bad Company')
· Regisseur Maria Speth komt (onder voorbehoud) begin november naar Nederland en is dan beschikbaar voor interviews.
· Foto's van 'in den tag hinein' zijn online beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com
· Interview-aanvragen / informatie: IFFR, Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, press@filmfestivalrotterdam.com

PERSBERICHT
International Film Festival Rotterdam 29 augustus 2001

'Bad Company' (Tiger & FIPRESCI Awards 2001) vanaf 22 november in filmtheaters

Vanaf 22 november 2001 vertoont filmtheater Rialto in Amsterdam 'Bad Company' van Furumaya Tomoyuki, winnaar van een VPRO Tiger Award en de FIPRESCI Award tijdens het International Film Festival Rotterdam 2001. De film reist vervolgens langs de Nederlandse filmtheaters. Uit 'Bad Company', gesitueerd rond een middelbare scholier in een klein Japans stadje anno 1980, blijkt Tomoyuki's grote observatievermogen en inzicht in de psyche van kinderen.

Het is 1980. Sadatomo zit op een middelbare school in een klein plaatsje. Zijn ouders bemoeien zich nauwelijks met hem. De strenge leraar Kobayashi heeft in het klaslokaal een 'menselijkheidsindex' opgehangen, onderverdeeld in de categorieën 'delinquenten', 'tuig' en 'mensen'. In elke categorie hangen naamkaartjes van leerlingen.

Op een dag komt Kobayashi erachter dat Sadatomo en zijn vriendjes in een winkel voor de lol wat spullen hebben gejat. Hun vaders worden ingelicht en voor straf moeten de kinderen een 'zelfkritisch' essay van maar liefst dertig kantjes schrijven. Voor het eerst wordt Sadatomo door zijn vader geslagen. Geschokt schrijft hij een stuk, getiteld 'Ik ben een ui', waar de leraar een begin van menselijkheid in meent te zien.

Dat is het begin van een verwarrende situatie waarin leugens, waarheid, oprechte zelfkritiek en opportunistisch gedraai ook voor de jongens zelf nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn. Furumaya weet alledaagse taferelen te kantelen in vervreemdende scènes waarin het gewicht van de psychologische onderdrukking voelbaar wordt gemaakt. Juist op de momenten dat er eigenlijk niets gebeurt, blijkt Furumaya's grote observatievermogen en toont hij een groot inzicht in de psyche van de kinderen.

Furumaya Tomoyuki, verantwoordelijk voor zowel de regie als het scenario van 'Bad Company', baseerde het hoofdpersonage, de middelbare schoolstudent Sadamoto, deels op zijn eigen leven. De filmmaker begon dan ook met zichzelf twee vragen te stellen over zijn eigen puberteit: 'Hoe had ik een beter leven kunnen hebben? En, naar aanleiding van het personage van de leraar: Wie was die vent eigenlijk? Diens hardvochtigheid typeert het Japanse onderwijs van 1980 waar, na een golf van geweld op scholen, controle en strenge regels werden ingevoerd.

Furumaya Tomoyuki (Nagano, 1968) maakte zijn debuut als filmmaker in 1992 tijdens zijn studie aan de filmacademie van de Nihon Universiteit met korte film 'Shakunetsu no Dodgeball' die werd bekroond met de Grote Prijs van het Pia Film Festival. Een jaar later maakte hij zijn eerste speelfilm This Window is Yours. De film werd geselecteerd voor een groot aantal filmfestivals en won onder meer de Dragon & Tiger Young Cinema Award in Vancouver. Hij werkte als regie-assistent aan Riju Go's Berlin, Yuri van Sakamoto Yuri, Helpless van Aoyama Shinji en Spaceship Remnant 6 van Manda Kunitoshi. 'Bad Company', Tomoyuki's tweede speelfilm, werd geselecteerd voor de VPRO Tiger Award Competitie 2001 van het International Film Festival Rotterdam en won een van de drie toegekende Tiger Awards. Bovendien werd Bad Company tijdens het IFFR 2001 bekroond met de FIPRESCI Award van de internationale filmcritici.

De motivatie van de VPRO Tiger Award Jury: "In zijn dubbelzinnige portret van een even wijze als tirannieke leraar overschrijdt de regisseur de grenzen van zijn eigen culturele en sociale kader om de mogelijke geweldadigheid van socialisering aan de kaak te stellen. Bovendien duidt de manier waarop de verbijstering van de jongen wordt uitgebeeld op een liefdevol oog voor details en een bijzonder gevoel voor het kwetsbare zelf van kinderen die heen en weer worden geslingerd tussen onderwerping en opstandigheid."

Aan de drie VPRO Tiger Awards is een prijs verbonden van elk 10.000 Euro, ter beschikking gesteld door de VPRO. De omroep koopt de drie films bovendien aan voor televisie-uitzending. Samen met het Filmmuseum brengt het International Film Festival Rotterdam de drie winnende films uit in de Nederlandse filmtheaters. '25 Watts' van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll werd in Nederland uitgebracht op 2 augustus 2001. 'in den tag hinein' van Maria Speth en 'Bad Company' van Furumaya Tomoyuki worden uitgebracht op respectievelijk 15 en 22 november 2001.

'Bad Company'
Regie: Furumaya Tomoyuki
Japan, 2000
Kleur, 35 mm, 98 minuten, Japans, Nederlands ondertiteld Productie: Suncent CinemaWorks Inc.
Scenario: Furumaya Tomoyuki
Camera: Inomoto Masami
Art direction: Suzaka Fumiaki
Geluid: Hata Kotaro
Muziek: Shigeno Masamichi
Cast: Okitsu Yamato, Takahashi Ryosuke, Nakajima Yuta, Mitsuishi Ken, Yashiro Asako, Shimizu Mikio Print/Sales: Suncent CinemaWorks Inc.
Distributie Nederland: IFFR / Filmmuseum

Noten aan de redactie

· U bent van harte welkom bij de volgende PERSVOORSTELLINGEN: Vroeg: vrijdag 21 september, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam 10.30 uur: 'in den tag hinein'; 13.00 uur: 'Bad Company' Landelijk: vrijdag 2 november, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam 10.30 uur: 'in den tag hinein'; 13.00 uur: 'Bad Company'
· Foto's van 'Bad Company' zijn online beschikbaar via de perspagina van de festivalwebsite www.filmfestivalrotterdam.com
· Informatie/toezending foto's per email: IFFR, Persvoorlichting, Bert-Jan Zoet, tel 010 890 90 90, fax 010 890 90 91, press@filmfestivalrotterdam.com

Deel: ' Vroege voorstelling Internationaal Filmfestival Rotterdam '
Lees ook